Και νέο ψαλίδι στα εισοδήματα μέσω Εφορίας

Οι φόροι πέφτουν σαν το χαλάζι και η κυβέρνηση επινοεί διαρκώς νέους τρόπους για να εξαφανίσει τελείως τη μεσαία τάξη. Νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις φέρνει η αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 2014, που προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, με το οποίο καταργείται το μέτρο συλλογής αποδείξεων (για τη φορολογική δήλωση), αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, ενώ επανέρχεται και το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικίας.

Με τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε -υπό τη μορφή νομοσχεδίου- σε δημόσια διαβούλευση (έως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου) αυξάνεται κατά 1,5% η παρακράτηση φόρου από το 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα εισπράττουν κάθε μηνά λιγότερες αποδοχές!

Εως τώρα ο φόρος που παρακρατούσε και απέδιδε ο εργοδότης υπολογιζόταν ως εξής: Αθροιζόταν το σύνολο των αποδοχών, γινόταν αφαίρεση ποσοστού 1,5% και στη συνέχεια μοιραζόταν ο αναλογών φόρος, με βάση το κλιμάκιο, σε 14 ίσα μέρη, έτσι ώστε να αφαιρείται από τη μισθοδοσία και να αποδίδεται στο κράτος. Με τον νέο κώδικα, η εκπτωση1,5% καταργείται άρα η παρακράτηση φόρου αυξάνεται αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι μέσα στο 2014 θα καρπωθεί αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στο πώς θα παρακρατείται ο φόρος από όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σήμερα ανέρχεται στο 20% των εσόδων από το πρώτο ευρώ.

Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις. Ανοίγει έτσι «παράθυρο» για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

-Την κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά.

-Την αύξηση σε 25% από 20% της φορολογίας των αποζημιώσεων απόλυσης για όσους λαμβάνουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ.

-Νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» μισθωτός. Αναγνωρίζονται και προφορικές συμβάσεις, ενώ όσοι αμείβονται με μπλοκάκι θα θεωρούνται μισθωτοί (και θα φορολογούνται ως μισθωτοί), εφόσον οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους δεν ξεπερνούν τα 9.250 ευρώ.

-Αυστηρότερες ποινές για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης. Θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.

-Την επιβολή φόρου 11% αντί 10% σε ενοίκια έως 12.000 ευρώ που θα εισπραχθούν μέσα στο 2014.

-Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στο εισόδημα από ενοίκια.

-Την επαναφορά από 1/1/2014 του «πόθεν έσχες» για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας.

-Τη μείωση του φόρου υπεραξίας από το 20% στο 15%. Ο φόρος υπεραξίας εφαρμόζεται στην υπεραξία από ακίνητα, μετοχές κ.ά.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα