Συμπληρώματα ωμέγα-3 υψηλού ρίσκου

Τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 χωρίς να είναι βέβαιοι ότι είναι απαραίτητα για τον οργανισμό τους κρούουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η περιττή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη!

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από ευρύτερη έρευνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.000 ανδρών και θέμα το αν τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και σεληνίου συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Οπως αποδείχτηκε, τα συμπληρώματα σεληνίου δεν προσφέρουν καμία προστασία, ενώ η επιπλέον βιταμίνη Ε μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τα ωμέγα-3, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ενώ είναι απαραίτητα για την υγεία, όταν λαμβάνονται σε συμπληρώματα χωρίς ιατρική συμβουλή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη σε ποσοστό 70%! Οπως διευκρίνισαν, παραμένει ασαφές το πώς τα συμπληρώματα προκαλούν τον σχηματισμό όγκων, ωστόσο ενδέχεται να καταστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ή να καταστρέφουν το DNA του οργανισμού.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο δρ Alan Kristal από το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, αρκεί η λήψη ενός συμπληρώματος τη μέρα για να φτάσουν τα ωμέγα-3 σε επικίνδυνα για τον οργανισμό επίπεδα.

Σύμφωνα με τον δρ Kristal, τα ωμέγα-3 υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα στα ψάρια, η κατανάλωση των οποίων μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι, άρα αν δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας τα συμπληρώματα είναι περιττά. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι ευεργετικά για την υγεία, ενώ όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση τους είναι βλαβερή» αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

«Οσο προχωρούν οι έρευνες για τα συμπληρώματα, διαπιστώνουμε ότι οι υψηλές δόσεις των συμπληρωμάτων δεν έχουν καμία επίδραση στην πρόληψη της ασθένειας που θέλει κανείς να προλάβει» ανέφερε ο δρ Kristal, τονίζοντας ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα