Ρύθμιση για αυθαίρετα ίσως και με 100 δόσεις!

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με αποπληρωμή του προστίμου έως 100 δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν όσοι υπαχθούν εντός του 2013 στη νέα ρύθμιση. Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος προς ψήφιση στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνει το κίνητρο των 100 δόσεων, το οποίο θα περιορίζεται στις 60 δόσεις για όσους υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εντός του 2014. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα έκπτωσης 25% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής και 10% για όσους επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του προστίμου εντός του πρώτου εξαμήνου από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, η ισχύς της οποίας αναμένεται να είναι έως το τέλος του 2014.

Στις βασικές διατάξεις του νέου νόμου παραμένει η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, που αποτελούσε δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ετσι θα προβλέπεται η πλήρης νομιμοποίηση των αυθαίρετων ακινήτων που κατασκευάστηκαν πριν από την 9η Ιουλίου 1975, με την καταβολή προστίμου 500 ευρώ εφάπαξ. Για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν από την παραπάνω ημερομηνία έως την 1η Ιανουαρίου 1983, θα καταβάλλεται το 15% του συνολικού προστίμου. Επίσης, με 500 ευρώ θα μπορούν να νομιμοποιούνται αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις (π.χ. αλλαγή χρήσης ενός δωματίου, δημιουργία πέργκολας χωρίς να υπάρχει στην άδεια).

Για κτίσματα όπου θα υπάρχουν μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες, με την πληρωμή του παράβολου και του προστίμου θα δίνεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη. Στο πλαίσιο της δημιουργίας περιβαλλοντικού ισοζυγίου, έτσι ώστε να εγκριθεί ο νέος νόμος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αξιοποιήσει τον θεσμό της Τράπεζας Γης. Από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η ειδική μέριμνα που υπάρχει για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα μπορούν τακτοποιήσουν την κύρια κατοικία τους με έκπτωση 50% επί του προστίμου. Επίσης, θα μπορούν να νομιμοποιούνται χωρίς να καταβληθεί πρόστιμο ή παράβολο όσα αυθαίρετα της Εκκλησίας χρησιμοποιούνται ως θρησκευτικοί ή λατρευτικοί χώροι, αλλά και τα αυθαίρετα της ΔΕΗ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα