Το δεξί χέρι του υπουργού Γρηγοράκου και η υπόθεση διαφθοράς στον Δ. Αθήνας

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα (που κινδυνεύει να εκθέσει και την κυβέρνηση) δημιουργείται για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος έκανε επιλογές που αν μη τι άλλο δεν συνάδουν με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής συγκυρίας.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ (και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου) κ. Γρηγοράκος επέλεξε, ως δεξί του χέρι στο υπουργείο, μια γυναίκα -γνωστό «πράσινο» στέλεχος-, το όνομα της οποίας όμως έχει εμπλακεί σε πρόσφατη υπόθεση διαφθοράς και απάτης στον Δήμο Αθηναίων!

Το θέμα είχε ξεσπάσει πριν από έναν χρόνο -τον Ιούλιο του 2012-, όταν 49χρονη υπάλληλος της ΔΕΗ, αποσπασμένη στον Δήμο Αθηναίων, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με προσημειωμένα χαρτονομίσματα για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απάτης. Η εν λόγω υπάλληλος, παρουσιαζόμενη ως ιδιαιτέρα γραμματέας του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, καταγγέλθηκε ότι ζητούσε χρηματικά ποσά από ιδιοκτήτες καταστημάτων προκειμένου να «λύνει» προβλήματά τους με τις υπηρεσίες του δήμου.

Τελικώς προέκυψε ότι ουδέποτε υπήρξε γραμματέας του δημάρχου Αθηναίων, αλλά υπηρετούσε σε άλλη υπηρεσία του δήμου. Η συλληφθείσα πάντως φέρεται στην τότε απολογία της να ενέπλεξε μια άλλη γυναίκα με μακρά εσωκομματική διαδρομή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε τοποθετηθεί από τον κ. Καμίνη επικεφαλής σημαντικού και μεγάλου φορέα του Δήμου Αθηναίων. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει σάλος, ο απόηχος του οποίου έφθασε εντός ολίγων ημερών και εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Αν και ήταν πρόωρο οποιοδήποτε θέμα ποινικής ευθύνης της, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο, μπροστά στις πολιτικές αντιδράσεις ακόμη και από τον δικό του χώρο ο κ. Καμίνης υποχρεώθηκε να την ωθήσει σε παραίτηση από τη θέση που κατείχε και να τη μετακινήσει σε άλλο, δευτερεύον, πόστο.

Εναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, επανέρχεται και μάλιστα σε ανώτερη θέση διαχείρισης εξουσίας, στο πλευρό του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Οπως φαίνεται δε, ο κ. Γρηγοράκος δεν διστάζει να «νομιμοποιήσει» τον ρόλο της με επίσημο έγγραφό του. Σε επιστολή που απέστειλε, με το λογότυπο του υπουργείου Εσωτερικών, προς τους άλλους βουλευτές και με ημερομηνία 9 Ιουλίου, ο κ. Γρηγοράκος γράφει:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ

Αθήνα 9 Ιουλίου 2013.

Αγαπητή/έ κ. συνάδελφε,

Ευελπιστώ σε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί σας για τα θέματα της αρμοδιότητάς μου.

Προς διευκόλυνσή σας, παρακαλώ μπορείτε να επικοινωνείτε και με τη συνεργάτιδά μου κ. (…)

στο τηλέφωνο 213136…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών.

Από τη στιγμή που το θέμα με τα συμβαίνοντα στον δήμο βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι προφανές ότι την καλύπτει, όπως κάθε πολίτη, το τεκμήριο της αθωότητας. Πολιτικά και ηθικά όμως ο κ. Γρηγοράκος είναι εκτεθειμένος, διότι την επιλέγει ως στενή συνεργάτιδά του σε μια κρίσιμη και εντελώς ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση αναζητεί διάφορους τρόπους για να θέσει εκτός Δημοσίου, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων, όσους υπαλλήλους έχουν «εκκρεμότητες» με τη Δικαιοσύνη. Δημιουργείται επομένως ένα μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για τον κ. Γρηγοράκο, ο οποίος στέλνει λάθος μηνύματα στους πολίτες, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς το υπουργείο Εσωτερικών (όπου τοποθετήθηκε δεύτερος στην πολιτική ιεραρχία μετά τον Γ. Μιχελάκη) εμπλέκεται άμεσα στις απολύσεις και τις μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων απλών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα