Η απολογία Στουρνάρα δια χειρός Θεοχάρη!

Ενα ανώνυμο μακροσκελές κείμενο δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για το TAXISnet, τη φοροδιαφυγή και άλλα επίκαιρα θέματα. Οι πληροφορίες λένε ότι το κείμενο-απολογία (για τα στραβά και ανάποδα) συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και εγκρίθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα. Βλέπει τα πάντα τέλεια, υποστηρίζει ότι το TAXISnet δεν πέφτει παρά ελάχιστα και προγραμματισμένα, ενώ γίνεται λόγος για μεγάλο κυνήγι της φοροδιαφυγής, που γίνεται δήθεν τώρα επί Στουρνάρα και δεν γίνονταν πριν.

Ακολουθούν στη συνέχεια κάποιες εμβληματικές φράσεις από την απολογία (που περιέχει ερωτήσεις – απαντήσεις) με παρατηρήσεις της «δημοκρατίας» όπου κρίνονται απαραίτητες.

– Τι έχετε να πείτε για τα προβλήματα και τον συνωστισμό στην υποβολή των δηλώσεων;

– Κάθε μέρα υποβάλλονται 150.000 δηλώσεις. Αυτή είναι μια ομαλή ροή υποβολής δηλώσεων. Ηδη έχει υποβληθεί περίπου το 45% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος (2.700.000 δηλώσεις από το σύνολο των 6.200.000).

(Σ.σ.: Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός αυτός αμφισβητείται από πολλούς, ενώ λογιστής έλεγε χθες το απόγευμα ότι ο αύξων αριθμός που είδε έπειτα από κατάθεση δήλωσης ήταν περίπου στα 1.350.000…)

– Γιατί πέφτει συνεχώς το Σύστημα TAXIS;

– Καταρχάς ο ισχυρισμός ότι το σύστημα πέφτει συνεχώς είναι εσφαλμένος. Το σύστημα έχει πέσει συνολικά τρεις φορές, από μία ώρα τη φορά, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου. Και στις τρεις περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν αμέσως οι βλάβες από τη ΓΓΠΣ και το σύστημα λειτουργούσε και πάλι, το πολύ σε διάστημα μιας ώρας. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων του συστήματος, ώστε να αντέχει μεγάλο όγκο δηλώσεων.

Σίγουρα το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει 1.000.000 δηλώσεις ταυτόχρονα. Ωστόσο αντέχει άνετα έως 250.000 δηλώσεις ημερησίως. Πέρσι το σύστημα άντεχε 150.000 δηλώσεις ημερησίως και το αναβαθμίσαμε περαιτέρω για να υπάρχει άνεση. Φέτος δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία ημέρα το όριο των 200.000 δηλώσεων ημερησίως, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σ.σ.: Στις αρχές της εβδομάδας ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε στα κανάλια, ότι δόθηκε η παράταση για τα ΑΦΜ που έληγαν σε 1 και 2 εξαιτίας των πολλών δηλώσεων που έριχναν το σύστημα. Δέκα ημέρες νωρίτερα ο ίδιος επίσης έλεγε ότι σύστημα σηκώνει μέχρι 150.000 δηλώσεις ημερησίως. Χθες οι 150.000 έγιναν 250.000 και βέβαια ξεχάστηκε τελείως το συχνό «κρασάρισμα» του TAXISnet, που έχει τρελάνει τους φοροτεχνικούς.)

 

– Τι έχετε να πείτε για τις διαρροές δεδομένων από το TAXIS; Γιατί δεν ενεργήσατε εδώ και οκτώ μήνες που ζητάει στοιχεία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων;

– Καταρχάς με το που εντοπίστηκε το πρόβλημα διαρροής αμέσως ενεργήσαμε και κλείσαμε όλες τις τρύπες που εντοπίστηκαν. Εκτοτε συνεργαζόμαστε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Εισαγγελία, ώστε να βρούμε τους ενόχους και να τους φέρουμε στη Δικαιοσύνη.

Με την υπόθεση της διαρροής αποδείχτηκε ότι όλα όσα ακούγονται περί φορολογικού απορρήτου δεν έχουν καμία αξία και είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

– Τι μέτρα λαμβάνετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Γίνονται έλεγχοι; Εισπράττετε πρόστιμα;

Οταν ήρθα στο υπουργείο, βρήκα μια τραγική κατάσταση: αν πήγαινες σε μια ΔΟΥ, έβρισκες ελεγκτές στο ταμείο να δίνουν παράβολα ή στα γκισέ να εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες. Πώς να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή;

Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: “Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;”

Μόνο αυτό προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τις εφορίες, καθώς είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ακόμα πιο απαράδεκτο είναι το υπουργείο Οικονομικών να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές από τους εργαζόμενους στις εφορίες, καθώς αυτοί που ρωτούν θα έπρεπε να διώκονται. 

Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι «untouchables» στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο.

(Σ.σ.: Ο Γιώργος Σεφέρης, σχολιάζοντας σε κάποιο κείμενό του τις αγγλικές υποσχέσεις προς την Κύπρο τη δεκαετία του 1950 για ανεξαρτησία της νήσου, τις χαρακτηρίζει με τη λέξη παρλαπίπες… που ταιριάζει τέλεια και στην απολογία του Στουρνάρα.)

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα