Τα γυαλιά και τα μάτια σας!

Ο κανόνας τού «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» ισχύει απολύτως για τα γυαλιά ηλίου, αφού όσο πιο φτηνά είναι τόσο μικρότερη είναι η προστασία που προσφέρουν στα μάτια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, τα περισσότερα από τα φτηνά γυαλιά ηλίου διαθέτουν φακούς που δεν είναι ενισχυμένοι με προστατευτικά φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που για τα μάτια μπορεί να είναι καταστροφικό.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, όλοι καταλαβαίνουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα, λίγοι όμως αντιλαμβάνονται ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τα μάτια, τα οποία είναι ακόμη πιο ευαίσθητα. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές φορές πονάνε μετά την έκθεση στον ήλιο, γεγονός που λειτουργεί αθροιστκά και προκαλεί σοβαρά προβλήματα όρασης με το πέρασμα των χρόνων.

Οι φτηνοί φακοί συνήθως αφήνουν να περνά περισσότερο φως στο μάτι, γεγονός που επιδεινώνει τον αστιγματισμό, ενώ το χρώμα τους μπορεί να είναι πολύ σκούρο, κάτι που τα καθιστά ακατάλληλα για την οδήγηση.

Η ακτινοβολία UVB μπορεί να καταστρέψει τους φακούς των οφθαλμών οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις κόρες και αποτελούνται από πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, γι’ αυτό και είναι διαυγείς. Ωστόσο η ακτινοβολία UVB διαταράσσει τις πρωτεΐνες και μπερδεύει τη θέση τους, με αποτέλεσμα οι φακοί να θολώνουν κατά τόπους και, ύστερα από πολλά χρόνια έκθεσης στον ήλιο και στην επικίνδυνη ακτινοβολία, να προκαλείται καταρράκτης.

Επίσης, η μακροχρόνια χρήση των φτηνών γυαλιών ηλίου μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση του επιπεφυκότα, ακόμη και καρκίνο στους οφθαλμούς!

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι φακοί διαθέτουν ένα κάθετο πρίσμα, το οποίο διαθλά το φως, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πονοκέφαλοι, ακόμη και διπλωπία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα φτηνά γυαλιά ηλίου δεν προκαλούν προβλήματα στα μάτια άμεσα, ωστόσο εμποδίζουν την όραση όταν φοριούνται για πολλή ώρα και είναι αρκετά δυσάρεστα για τα μάτια.

Οδοντόκρεμα θαυματουργή για το σμάλτο

Μια καινοτομία στον χώρο της οδοντιατρικής φαίνεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών και στην αποκατάσταση της υγείας των ευαίσθητων δοντιών γενικότερα.

Οδοντίατροι από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δημιούργησαν μια οδοντόκρεμα που περιέχει μικροσκοπικά σφαιρίδια, τα οποία περιέχουν ασβέστιο και φωσφορικό άλας, στοιχεία καθοριστικής σημασίας για το σμάλτο των δοντιών. Τα σφαιρίδια έχουν διάμετρο που δεν ξεπερνά εκείνη μιας ανθρώπινης τρίχας, ενώ αναπτύχθηκαν από ειδικό υλικό με βάση το ασβέστιο.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν τη συγκεκριμένη οδοντόκρεμα με σκοπό την καταπολέμηση της βλάβης που προκαλεί στα δόντια η φθορά η οποία ωστόσο δεν έχει φτάσει σε τέτοιον βαθμό, ώστε να πρέπει να γίνει σφράγισμα. Επίσης, τα σφαιρίδια προστατεύουν τα δόντια που έχουν χάσει σημαντική ποσότητα από το σμάλτο τους, αφού, όπως περιγράφουν οι επιστήμονες, κατά την επαφή της οδοντόκρεμας με τα δόντια τα σφαιρίδια γεμίζουν τις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει αρκετό σμάλτο.

Οι πρώτες δοκιμές της νέας οδοντόκρεμας έδειξαν ότι τα σφαιρίδια συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας νέας επιφάνειας σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών, καθώς τα σφαιρίδια αποσυντίθενται πλήρως το πολύ σε οκτώ ώρες.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι υπάρχουν ήδη παρόμοια προϊόντα στην αγορά, ωστόσο το συγκεκριμένο λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα