Σοκ για τη γρίπη των πτηνών!

Ενας πατέρας και η κόρη του είναι η πρώτη παγκοσμίως πολύ πιθανή περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9 – κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των επιστημόνων!

Πρόκειται για μια 32χρονη γυναίκα που τον περασμένο Μάρτιο περιποιήθηκε τον πατέρα της, ο οποίος αρρώστησε από τον ιό, στην Κίνα. Η γυναίκα, που δεν είχε έλθει σε επαφή με πουλερικά, αρρώστησε έξι μέρες μετά την τελευταία επίσκεψη στον πατέρα της και λίγο αργότερα και οι δύο πέθαναν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από πολλαπλή ανεπάρκεια των οργάνων τους. Να σημειωθεί ότι έως χθες υπήρχαν ενδείξεις πως οι άνθρωποι κολλάνε τον ιό μόνο όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το ΒΒC, ανέφεραν πάντως ότι η ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος μετάδοσης του ιού μεταξύ ανθρώπων δεν σημαίνει ακόμη ότι ο ιός Η7Ν9 έχει ήδη αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, συνεργάτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ιός δείχνει να έχει την προοπτική να ξεκλειδώσει «τον μηχανισμό» που θα του επιτρέψει να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, όμως, όπως σημειώνει ο καθηγητής, «δεν φαίνεται να είναι περισσότερο λοιμογόνος από τους άλλους ιούς της γρίπης». Ωστόσο στη χώρα μας το θέμα θα μας απασχολήσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε και αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα πάντως με τους Βρετανούς ερευνητές, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι «ο νέος ιός έχει τη δυναμική να προκαλέσει πανδημία». Ο ερευνητής Τζέιμς Ρατζ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέφερε: «Τα νέα ευρήματα μας υπενθυμίζουν σε πόσο έντονη εγρήγορση πρέπει να είμαστε».

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 133 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό Η7Ν9 στην ανατολική Κίνα, από τα οποία τα 43 ήταν θανατηφόρα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφτεί υπαίθριες αγορές πουλερικών ή είχαν έλθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά μία ή δύο εβδομάδες προτού αρρωστήσουν.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα