Δύο ισχυροί μετασεισμοί τρόμαξαν πάλι την Αμφίκλεια

Από δύο νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διεκόπη «βίαια» χθες το μεσημέρι η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια μηχανικών στα χωριά της Φθιώτιδας, απ’ όπου έχουν ήδη ξεσπιτωθεί τουλάχιστον 20 οικογένειες. «Εγινε ο μεγάλος μετασεισμός που περιμέναμε» λένε οι σεισμολόγοι, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι -μετά τα 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης- αναγκάστηκαν για τρίτη ημέρα χθες να βγουν από τα σπίτια τους.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 14.49, με επίκεντρο για ακόμη μια φορά το κέντρο του «τριγώνου» που σχηματίζουν τα χωριά Ρεγγίνι, Καλλίδρομο και Ξυλικοί, στα σύνορα των Δήμων Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και Αμφίκλειας – Ελάτειας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του προσδιορίστηκε στα 13 χιλιόμετρα. Στο Ρεγγίνι και στα διπλανά χωριά έσπευσαν, προληπτικά, από την πρώτη στιγμή άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγίου Κωνσταντίνου. «Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, ελάχιστα πιο “απαλός” από τον μεγάλο της Τετάρτης. Ευτυχώς δεν υπάρχει τραυματισμός, ωστόσο έπεσε μια βεράντα από σπίτι στο Ρεγγίνι, προκλήθηκαν μικρές φθορές σε σπίτια παλαιά και σε άλλα που είχαν ήδη πληγεί, ενώ είχαμε επίσης κάποιες κατολισθήσεις» ανέφερε περίπου μισή ώρα μετά στη «δημοκρατία» ο υποπυραγός Γεώργιος Μπόνος, από το κλιμάκιο του Αγίου Κωνσταντίνου. Στις 16.10, την ώρα που οι κάτοικοι των χωριών της «κόκκινης» ζώνης βρίσκονταν ήδη στους δρόμους, σημειώθηκε νέα δόνηση, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

«Οι σεισμοί αυτοί δεν μας ανησυχούν. Μπορούμε να πούμε ότι αυτός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο μεγάλος μετασεισμός που περιμέναμε» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο καθηγητής Γεωλογίας, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι πολύ θετικό ότι έγιναν στον ίδιο σεισμικό χώρο, καθώς φαίνεται ότι δεν έχουμε μετατόπιση και έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία – περίπου 200 δονήσεις μετά τον σεισμό της Τετάρτης». Οσον αφορά τα αποτελέσματα των αυτοψιών που πραγματοποιούν οι μηχανικοί του ΟΑΣΠ, ο καθηγητής αναφέρει ότι «τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ρεγγίνι. Καταγράψαμε φθορές σε 50 σπίτια και μέχρι στιγμής έχουμε 20 οικογένειες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους».

Κ. Καντούνης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα