Πονηρή λύση για την πρώτη κατοικία!

Πονηρή «λύση», που ανοίγει την κερκόπορτα για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση. Ηδη το κλίμα καλλιεργείται ημέρες τώρα, με σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι στόχος είναι η προστασία των αδύναμων να καταβάλουν τις δόσεις τους και των «φτωχών και μεσαίων» στρωμάτων. Ολα αυτά όμως χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους όσον αφορά το ποιους εννοούν ως οικονομικά αδύναμους και σε ποιες κατηγορίες αναφέρονται.

Χαρακτηριστική του κλίματος που δημιουργείται ήταν και η δήλωση (στο Mega) του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι «εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», καθώς και ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών με δύο βασικούς γνώμονες: την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και την αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της συγκεκριμένης αγοράς.

Στην ίδια ρητορική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε στο ίδιο κανάλι ότι «θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες και σε ανθρώπους που έχουν χρήματα». Παράλληλα, πρόσθεσε πως, αν συνεχιστεί άκριτα η προστασία της πρώτης κατοικίας, τότε θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσοι από τους 120.000 που βρίσκονται στο «κόκκινο» ανήκουν στην κατηγορία που περιγράφουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς, εάν κατέβει στα 100.000 ευρώ το όριο «προστασίας», όπως φημολογείται, κανείς δεν θα εξαιρεθεί, εκτός εάν είναι άνεργος ή πολύτεκνος, που έτσι και αλλιώς δεν έχει να πληρώσει, αφού δεν του περισσεύει ούτε ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που προσμετρηθεί η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη αθροιστικά, διατηρώντας τις 200.000 ευρώ ως όριο.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία είναι μεγάλη στους δανειολήπτες, οι οποίοι φοβούνται -με βάση τις μνημονιακές αποφάσεις που λαμβάνονται- ότι αν ληφθεί απόφαση να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα γλιτώσουν ούτε το σπίτι τους.

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, φαίνεται ότι υποκύπτει στις πιέσεις της τρόικας και το ερώτημα είναι εάν η επιβολή κριτηρίων -ώστε να αποφευχθούν τυχόν αδικίες- θα είναι τέτοια ώστε να προσφέρει άλλοθι στους βουλευτές τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ που -όταν έγιναν οι πρώτες διαρροές- δήλωναν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν κάτι τέτοιο.

Το κλίμα στη Ν.Δ. είχε καταγράψει με ανάρτηση στη σελίδα της η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, όταν είπε ότι «ο κόσμος θα βγάλει τις καραμπίνες», ενώ και άλλοι βουλευτές, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχαν ταχθεί κατά μιας τέτοιας απόφασης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, την καταψήφιση του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών είχαν προαναγγείλει βουλευτές όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη. Εκ των πραγμάτων, όλοι αυτοί οι βουλευτές βρίσκονται τώρα ενώπιον σοβαρού διλήμματος.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα