Διπλή παγίδα στον έλεγχο των δηλώσεων

Διπλή παγίδα στήνει ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στους πολίτες που καλούνται να μεταβούν στην Εφορία για να υποβάλουν προς έλεγχο τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Με εγκύκλιο που έστειλε στις εφορίες, ο κ. Θεοχάρης δίνει μεν περιθώριο έως τις 16 Σεπτεμβρίου για την υποβολή των δικαιολογητικών, αλλά όσοι αποφασίσουν να πάνε μέσα στον Σεπτέμβριο, τότε θα πάρουν καθυστερημένα το εκκαθαριστικό τους και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο σε μία δόση! Επίσης, όσοι καλούνται στην Εφορία θα περάσουν και από δειγματοληπτικό έλεγχο για τις αποδείξεις δαπανών τις οποίες όφειλαν να συγκεντρώσουν για να καταχωριστεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων αναφέρεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί εντός προθεσμίας 15 ημερών να προσκομίσουν στις ΔΟΥ για έλεγχο τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (τις οποίες υπέβαλαν ηλεκτρονικά) θα πρέπει να επιδεικνύουν στους ελεγκτές και το «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων που συγκέντρωσαν για καταναλωτικές δαπάνες του έτους 2012. Θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να εξακριβώνεται εάν το ποσό που δήλωσαν στον κωδικό 049 της φορολογικής δήλωσης είναι το πραγματικό, δηλαδή εάν η αξία όλων των αποδείξεων που έχουν προσκομιστεί είναι αυτή που αναγράφεται στο συγκεκριμένο κωδικό. Εάν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι λείπουν κάποιες αποδείξεις και το ποσό που δηλώθηκε στον κωδικό 049 δεν καλύπτεται πλήρως από την αξία αυτών που προσκομίστηκαν, τότε για την ακάλυπτη διαφορά ο φορολογούμενος θα χρεωθεί με φόρο 10%. Επιπλέον, η δήλωση θα θεωρηθεί ανακριβής με συνέπεια ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει επιπλέον είτε πρόσθετο φόρο 2% επί του κύριου φόρου είτε πρόστιμο από 117 έως 1.173 ευρώ, εάν από τη δήλωση δεν προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή.

Με άλλη εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Θεοχάρης σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας ορίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί στις ΔΟΥ για έλεγχο των δικαιολογητικών των φορολογικών τους δηλώσεων έχουν χρονικό περιθώριο να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Οσοι φορολογούμενοι κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι όσο πιο αργά προσέλθουν στις ΔΟΥ τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η τελική εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, οπότε σε κάθε περίπτωση που θα προκύψει υποχρέωση πληρωμής φόρου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εξόφληση του ποσού να απαιτηθεί εφάπαξ!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα