Μεγάλο στοίχημα σε πλεόνασμα και ΗΠΑ

Την ώρα που σε Βερολίνο και Βρυξέλλες το μέλλον του ελληνικού προγράμματος αποτελεί πρώτο θέμα των συζητήσεων, η κυβέρνηση, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από κάθε τέτοια κουβέντα, επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα και να διευθετήσει τις όποιες εκκρεμότητες εν όψει του νέου ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο. «Εμείς κοιτάζουμε τη δουλειά μας και την υλοποίηση των στόχων μας και από εκεί και πέρα όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει» επισημαίνει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που, παρά τα ουκ ολίγα «αγκάθια», δηλώνει αισιόδοξο.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ποντάρει πολλά στη σοβαρή πιθανότητα -όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση- το 2013 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Επιδίωξη του επιτελείου του Αντώνη Σαμαρά είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι μνημονιακές υποχρεώσεις, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν και επιπλέον μέτρα βοήθειας προς τη χώρα μας, όπως η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και η μείωση των επιτοκίων των δανείων.

Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες, κυρίως με αφορμή την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τα εμπόδια που καλούνται να διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι υπουργοί να είναι αρκετά: Στην Παιδεία η ΟΛΜΕ απειλεί με λουκέτο διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, οι εργαζόμενοι στην Υγεία αντιδρούν στις συγχωνεύσεις και υπόσχονται θερμό φθινόπωρο, το θέμα των πλειστηριασμών, παρά τη συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει στις λεπτομέρειές του, ενώ και στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής οι δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου είναι επανειλημμένες, ωστόσο τα αποτελέσματα έως τώρα ελάχιστα.

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά στο επικείμενο ταξίδι -το δεύτερο μέσα σε ενάμιση μήνα- του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Αν και το πρόγραμμά του ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει προσκλήσεις για συναντήσεις με τον Μπιλ Κλίντον (που οργανώνει δείπνο με τη συμμετοχή ηγετών κρατών), τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (που θα είναι βασικός ομιλητής στο φόρουμ Concordia στη Νέα Υόρκη), καθώς και την ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα