Ο ουρανός (!) «φάρμακο» για τον πόνο

Μια νέα θεραπεία για τον χρόνιο πόνο δοκιμάζει ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία με τη χρήση ειδικού μπλε φωτός, που θυμίζει τον γαλανό ουρανό του καλοκαιριού.

Τη θεραπεία ανέπτυξαν επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με σχεδιαστές από την εταιρία Osram, οι οποίοι μεταμόρφωσαν το ταβάνι μιας απλής αίθουσας κλινικής σε… καταγάλανο ουρανό.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας καθηγητής Τόμας Τόλε, όλοι αισθανόμαστε καλύτερα όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη και ο ουρανός καθαρός, γι’ αυτό και μια παρόμοια θεραπεία χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, αλλά και για την αϋπνία (οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φως διεγείρει τον αμφιβληστροειδή και έτσι ρυθμίζεται καλύτερα ο κιρκαδιανός ρυθμός και ο κύκλος του ύπνου).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τόλε, κάποιες δοκιμές έχουν γίνει ήδη, όμως προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί κανείς σε αποτελέσματα. Ωστόσο οι ενδείξεις είναι καλές και δείχνουν ότι οι ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τη νέα θεραπεία αισθάνονται πιο δυνατοί.

Το επόμενο στάδιο των δοκιμών θα διαρκέσει 18 μήνες και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 100 ασθενών.

Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου δεν γίνεται μόνο με παυσίπονα, καθώς το 30% των ασθενών υποφέρει παράλληλα από κάποια διαταραχή που έχει σχέση με την κατάθλιψη, το 60% από προβλήματα ύπνου και άλλο ένα 30% από διαταραχές για τις οποίες ευθύνεται το άγχος.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αλληλεπίδραση των παραπάνω καταστάσεων μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση του πόνου.

Ως χρόνιος πόνος ορίζεται εκείνος που επιμένει και αφού περάσει το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη θεραπεία ή που εμφανίζεται μαζί με ασθένειες όπως η ινομυαλγία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εξαιτίας του υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι (μόνο στη Βρετανία υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 14.000.000).

Ο καθηγητής Τόλε πιστεύει ότι η νέα θεραπεία θα αποτελέσει σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του χρόνιου πόνου.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα