Εξέταση αίματος «προβλέπει» τα εμφράγματα!

Μια απλή και πολύ οικονομική εξέταση αίματος που δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής στις γυναίκες ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σκοτία. Η εξέταση δημιουργήθηκε από ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι είναι πιο ακριβής από ό,τι οι σημερινές εξετάσεις, επειδή μετρά τα επίπεδα της τροπονίνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται όταν υπάρχει βλάβη στο μυοκάρδιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση αναπτύχθηκε ειδικά για τις γυναίκες, επειδή περίπου το 50% των περιστατικών καρδιακής προσβολής δεν μπορούν να προβλεφθούν, καθώς τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι διαφορετικά από εκείνα που εμφανίζονται στον οργανισμό των ανδρών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες παρουσιάζουν πόνο στην πλάτη και την κοιλιακή χώρα, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι συνήθως αισθάνονται πόνο στο στήθος και παρουσιάζουν πιο έντονα καρδιακά επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δεν καταφέρνουν να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως, με αποτέλεσμα όχι μόνο να υφίσταται καρδιακό επεισόδιο, αλλά συχνά να ακολουθεί και δεύτερο, το οποίο μπορεί να είναι μοιραίο.

Η εξέταση δοκιμάστηκε ήδη στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο με τη συμμετοχή 1.126 γυναικών. Οπως έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η εξέταση προέβλεψε διπλάσιο αριθμό καρδιακών επεισοδίων από ό,τι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Νίκολας Μιλς, ο οποίος συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε την εξέταση, το πλεονέκτημά της είναι το γεγονός ότι μπορεί να εντοπίσει πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις της τροπονίνης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν τη διάγνωση πολύ πιο γρήγορα. «Οι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν παρουσιάζουν την ευαισθησία που θα μπορούσαν. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερες διαγνώσεις στις γυναίκες».

Το κόστος της νέας εξέτασης δεν ξεπερνάει τα δέκα ευρώ, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αρχίσει να γίνεται στη χώρα τους.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα