«Κοροϊδία» με τις… εξαιρέσεις από το χαράτσι

Μεγάλη κοροϊδία αποδεικνύεται στην πράξη η κυβερνητική εξαγγελία για εξαίρεση των ευπαθών ομάδων από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2013, καθώς οι ιδιοκτήτες ακίνητων και ταλαιπωρούνται αδίκως στις εφορίες και δεν γλιτώνουν τελικά από το χαράτσι της ΔΕΗ!

Η απαλλαγή από την καταβολή του φόρου αποτελεί μια μεγάλη κοροϊδία του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος των οικονομικά αδύναμων. Καλούνται να πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση του χαρατσιού στη ΔΕΗ και στη συνέχεια να μπλέξουν σε έναν γραφειοκρατικό μαραθώνιο στις εφορίες… για να απαλλαγούν από τον φόρο!

Φορολογούμενοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ταλαιπωρούνται από την 1η Σεπτεμβρίου στις εφορίες ζητώντας, βάσει του νόμου, να εξαιρεθούν από το χαράτσι. Καλούνται να μαζέψουν ένα «βουνό» από δικαιολογητικά, και μόλις φτάνουν στις εφορίες, μαθαίνουν ότι πρέπει να πληρώσουν και «χαρατσόσημο» 10 ευρώ για την υποβολή της αίτησης! Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους διεκδικούν απαλλαγή ή περισσότερες δόσεις για την καταβολή του χαρατσιού περιέχει πολλά ψιλά γράμματα και παγίδες. Ο στόχος, φυσικά, είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι, ώστε να ικανοποιηθούν οι ορέξεις της τρόικας! Ειδικότερα:

-Η πρώτη δόση από το ειδικό τέλους ακίνητων του 2013 καταβάλλεται κανονικά στη ΔΕΗ, καθώς οι εφορίες ξεκίνησαν να δέχονται αιτήσεις για «απαλλαγή» από την 1η Σεπτεμβρίου! Οποιος απαλλαγεί τελικά από το χαράτσι υποτίθεται ότι θα πάρει κάποτε τα χρήματα της πρώτης δόσης από την Εφορία ή θα συμψηφιστούν με επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.

-Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2013 ή το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος) ή και παραπάνω εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα. Βέβαια, περισσότερες από 500.000. φορολογικές δηλώσεις παραμένουν «φρακαρισμένες» στο TAXISnet και δεν εκκαθαρίζονται λόγω… ελέγχων!

-Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ στην Εφορία για να υποβάλει την αίτηση, η οποία μπορεί και να μη γίνει δεκτή. Το «χαρατσόσημο» καταβάλλεται για να διακοπεί το χαράτσι από τη ΔΕΗ και να περάσει στην Εφορία.

Η εγκύκλιος που έχει σταλεί στις εφορίες διευκρινίζει ότι εξαιρούνται τα ακίνητα άξιας έως 120.000 ευρώ και από την άλλη ζητά από τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν αποδεικτικό για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2012, τον οποίο -ως γνωστό- καταβάλλουν μόνο όσοι έχουν ακίνητα άξιας άνω των… 200.000 ευρώ!

Είναι προφανές ότι όλο αυτό το σκηνικό έχει στηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, για μην υπάρξει ουσιαστικά καμιά εξαίρεση των φορολογουμένων από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα