Πρόωρος «πυρετός» για υποψήφιους τοπικούς άρχοντες

Παρόλο που μέχρι τον Μάιο ο χρόνος -και δη ο πολιτικός- είναι πάρα πολύς, η προαναγγελία εντός της εβδομάδας από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη της αλλαγής στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ουσιαστικά σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία ανάδειξης των νέων τοπικών αρχόντων ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία, αν και ένα μέρος της «πράσινης» βάσης, που προέρχεται κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν βλέπει θετικά τις εξελίξεις. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να μη δώσουν χρίσματα σε υποψηφίους, παρά μόνο δηλώσεις στήριξης σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η συνεργασία των δύο κομμάτων -βασικά στον δεύτερο γύρο, με την αλληλοστήριξη των υποψηφίων τους-, προκειμένου να μην εκλεγούν υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής ή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κομματικά επιτελεία, μέσα σε όλα τ’ άλλα, αρχίζουν να κινούνται στον ρυθμό των εκλογών του Μαΐου και ήδη τα πρώτα ονόματα των πιθανών υποψηφιοτήτων για τις 13 περιφέρειες καθώς και για ορισμένους μεγάλους δήμους της χώρας, που προέρχονται πρώτιστα από τις τοπικές κοινωνίες και λιγότερο από τα κόμματα, άρχισαν να συζητιούνται. Να σημειωθεί, πάντως, ότι όλα αυτά αφορούν την παρούσα στιγμή και πολλά ενδεχομένως να αλλάξουν στην πορεία προς την εκλογική διαδικασία.

Η σκληρή μάχη στις περιφέρειες και οι επικρατέστεροι «εκλεκτοί»

ΑΤΤΙΚΗΣ: Δικομματική -από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- στήριξη θέλει ο νυν περιφερειαρχης Γιάννης Σγουρός, που στις περασμένες εκλογές είχε προταθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αντίπαλός του στις προηγούμενες εκλογές ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η επανάληψη της ιστορίας. Από την Κουμουνδούρου υπάρχει η σκέψη να είναι υποψήφιος ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη -μάλλον βουλευτής-, όπως η Σοφία Σακοράφα (η οποία ακούγεται και για τον δήμο της Αθήνας) ή η Ρένα ∆ούρου, ενώ επιχειρείται να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη. Κινήσεις για να εξασφαλίσει τη στήριξη, εκτός από τους ΑΝ.ΕΛ., και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο Γιάννης Δημαράς, ελπίζοντας σε επανάληψη του φαινομένου του 2010. Ως αντιμνημονιακός υποψήφιος σκοπεύει να διεκδικήσει την περιφέρεια και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ο σημερινός περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, επιδιώκει τώρα να είναι εκλεκτός και της Ν.Δ. Πιθανή είναι η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη, ο οποίος δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα ανεξάρτητο «αντιμνημονιακό» εγχείρημα, ενώ από τη Χρυσή Αυγή ακούγεται το όνομα του βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, που δείχνει δραστηριότητα στην περιοχή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Ο Κώστας Αγοραστός θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της Ν.Δ., ενώ επιδιώκει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μία ή περισσότερες αντιπεριφέρειες, με επικρατέστερη υποψήφια τη Λίτσα Λιακούλη, νυν επικεφαλής της «πράσινης» παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην προέδρου της ΝΟ∆Ε Λάρισας Β. Μπατζηλιώτη καθώς και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Τσιάρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο υποψήφιο, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα κατεβεί εκ νέου ο Κώστας Πουλάκης, που πλέον είναι υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Με ξεχωριστό υποψήφιο θα κατέβει και η Χρυσή Αυγή.

ΗΠΕΙΡΟΥ: Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριµάνη, ο οποίος, με πρόσφατη δήλωσή του, είπε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι ξανά υποψήφιος. Ακούγεται επίσης το όνομα του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος μέχρι στιγμής ούτε το έχει διαψεύσει ούτε το έχει επιβεβαιώσει. «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε» τόνισε πριν από λίγο καιρό. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ακούγονται τα ονόματα του βουλευτή Μιχάλη Κασσή και του πρώην υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα ριχτθεί, εκτός απροόπτου, στη μάχη για την περιφέρεια στις εκλογές του Μαΐου. Ορισμένοι εκτιμούν ότι στο τέλος θα τον στηρίξει και το επίσημο ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση δείχνει και ο νυν υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, όπως και ο πρώην υπουργός Κώστα Κιλτίδης. ενώ ονόματα που ακούγονται από τους «ανεξάρτητους» της Κεντροαριστεράς είναι του Μάρκου Μπόλαρη και του Χάρη Καστανίδη.

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Την ανανέωση της εντολής των πολιτών θα ζητήσει και πάλι ο σημερινός «γαλάζιος» περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, αντίπαλος του οποίου πιθανόν να είναι πάλι ο Γ. Παπαϊορδανίδης, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Δακής είχε συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο 51,85% έναντι 48,15% του αντιπάλου του. Φήμες για πιθανή υποψηφιότητα της βουλευτού Καστοριάς της Ν.Δ. Μαρίας Αντωνίου διαψεύστηκαν από την ίδια.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Δεν αποκλείεται να δούμε ξανά υποψηφίους τον σημερινό περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη, πρώην νομάρχη Ροδόπης, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, και τον Γιώργο Παυλίδη, πρώην νομάρχη Ξάνθης, ο οποίος υπεδείχθη από τη Νέα ∆ημοκρατία. Στις εκλογές του 2011 ο κ. Γιαννακίδης στον δεύτερο γύρο είχε υπερτερήσει του κ. Παυλίδη με ποσοστό 51,4% έναντι 48,5%.

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Δύο είναι μέχρι στιγμής οι εκπεφρασμένες επιθυμίες για τη συγκεκριμένη περιφέρεια: του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, που είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και του πρώην υφυπουργού Υγείας της Ν.Δ. χειρουργού Θανάση Γιαννόπουλου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται τα ονόματα του πολιτευτή Εύβοιας Νίκου Στουπή και του βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου.

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Ακόμη μία θητεία θα επιθυμούσε ο νυν περιφερειάρχης Σπυρίδων Σπύρου, εκλεκτός της Ν.Δ. Αγνωστες οι προθέσεις των άλλων κομμάτων, ενώ έχει ακουστεί το όνομα του βουλευτή του μείζονος κόμματος της συγκυβέρνησης Θεόδωρου Σολδάτου, χωρίς όμως κάτι πιο συγκεκριμένο. Με τη στήριξη της αντιπολίτευσης υποψήφιος θέλει να είναι ο Γ. Καλούδης.

∆ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να στηριχθεί -στον πρώτο ή έστω στον δεύτερο γύρο- και από τη Ν.∆. Το τελευταίο διάστημα ακούγονται και τα ονόματα των πρώην υπουργών Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Θάνου Μωραΐτη. Ο Β. Χατζηλάµπρου φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΡΗΤΗΣ: Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επιζητεί την από κοινού στήριξη του ΠΑΣΟΚ -απ’ όπου προέρχεται- και της Ν.∆. Εκ μέρους της Ν.Δ., πάντως, συζητιούνται τα ονόματα του Γ. ∆εικτάκη και του Κυριάκου Βιρβιδάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανοί υποψήφιοι περιφερειάρχες ακούγονται οι βουλευτές Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Ο Νάσος Γιαχαλής, νυν περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να έχει απέναντί του τη γενική γραμματέα Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, η οποία πιθανόν να είναι η εκλεκτή της Ν.∆. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής είναι το όνομα που ακούγεται πιο έντονα από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Ο «πράσινος» νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης θα είναι και πάλι υποψήφιος με τις ευλογίες της Χαριλάου Τρικούπη, αν και θα προτιμούσε να τον στηρίξουν από κοινού και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, κάτι για το οποίο ακόμα προσπαθεί. Από την άλλη, επανέρχεται στο προσκήνιο το όνομα του Μπάμπη Κόκκινου, πρώην γενικού γραμματέα της περιφέρειας, με τη στήριξη της Ν.Δ., ενώ ένα νέο πρόσωπο που ακούγεται είναι το µέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Γιάννης Παππάς.

Ο Δένδιας, η Ράπτη και οι άλλοι πιθανοί για τους δήμους

Αθήνας: Πολλά είναι τα ονόματα των υποψήφιων δημάρχων. Την απόφασή τους να ζητήσουν εκ νέου την ψήφο των Αθηναίων έχουν εκφράσει ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ονειρεύεται τη στήριξη και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ανεξαρτήτως του αν θα έχει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. Στο τραπέζι έχουν «πέσει» και τα ονόματα του Νίκου Δένδια (ως επικρατέστερο), του Ανδρέα Ψυχάρη, του Θάνου Πλεύρη καθώς και του Μάκη Βορίδη και της Ολγας Κεφαλογιάννη, που όμως δεν φαίνεται να τους απασχολεί η μετακίνηση από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η Χρυσή Αυγή έχει ήδη καταλήξει στον Ηλία Κασιδιάρη, ενώ το εδάφος για υποψηφιότητά του από τον χώρο της Κεντροαριστεράς διερευνά ο Ανδρέας Λοβέρδος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συζητιούνται μέχρι στιγμής τα ονόματα της Σοφίας Σακοράφα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Θεσσαλονίκης: Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα επιδιώξει να παραμείνει στον θώκο του με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Από τη Ν.Δ. προκρίνεται το σενάριο υποψηφιότητας νυν βουλευτή, όπως του Σταύρου Καλαφάτη, του Γιάννη Ιωαννίδη, της Ελενας Ράπτη ή του Κώστα Γκιουλέκα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τα ονόματα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στράτου Σιμόπουλου και, με λιγότερες πιθανότητες, του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες πιθανή υποψήφια θα είναι η βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Πειραιά: Μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του νυν δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου. Αντίπαλός του πιθανόν να είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος, πρώην υπουργός Ναυτιλίας της τρικομματικής κυβέρνησης για μία μέρα, υπό τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και μάλλον της ΔΗΜ.ΑΡ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται έντονα ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ άλλα ονόματα που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν είναι του Μίμη Ανδρουλάκη, του Στ. Μανουσάκη και της βουλευτού της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρίας Ρεπούση. Ξεχωριστό υποψήφιο θα κατεβάσει η Χρυσή Αυγή.

Λάρισας: Μάλλον θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης. Επίσης, δείχνει να ενδιαφέρεται να τεθεί επικεφαλής υπερκομματικού ψηφοδελτίου ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Ντίνος Διαμάντος, πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ήδη έχουν γίνει κινήσεις προσέγγισης στελεχών που αποστασιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ.

Αγρινίου: Ο νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, που εξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θα ξαναθέσει υποψηφιότητα, επιζητώντας και τη στήριξη της Ν.Δ. Ο προερχόμενος από αυτήν, πάντως, Γιώργος Παπαναστασίου, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν θα έλεγε «όχι» σε μια σχετική πρόταση. Κίνηση-έκπληξη θα ήθελε να κάνει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος θα ήθελε να κατεβεί ως επικεφαλής αντιμνημονιακής κίνησης με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι πάντως που φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Ιωαννίνων: Να ανανεώσει τη θητεία του θέλει ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φίλιππος Φίλιος. Από τη Ν.Δ. θα επιλεχθεί κατά πάσα πιθανότητα ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Λιγότερο πιθανά είναι τα σενάρια υποψηφιότητας του Παντελή Κολόκα, πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος είναι επίσης «γαλάζιων» καταβολών, όπως και του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, το όνομα του οποίου «παίζει» και για την περιφέρεια. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο προηγούμενος υποψήφιος Χρήστος Μαντάς είναι πλέον βουλευτής, οπότε άγνωστο ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάτρας: Ο Γιάννης Δημαράς θα είναι -σύμφωνα με δήλωσή του- και πάλι υποψήφιος, άγνωστο όμως παραμένει το αν θα έχει τη στήριξη κάποιου κόμματος. Απέναντί του, πιθανότατα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κώστας Χριστόπουλος. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να αποκλειστούν τα ονόματα των Νίκου Κοντοέ και Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ενώ δικό της υποψήφιο θα έχει η Χρυσή Αυγή. Τελευταία, εξάλλου, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα ονόματα του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, του Παναγιώτη Χριστόπουλου και του Νίκου Οικονομόπουλου.

Τι αλλάζει με το σχεδιαζόμενο νέο σύστημα

Το νέο εκλογικό σύστημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά, ανεξαρτήτως της παράταξης που εκπροσωπούν. Ετσι, θα μπορεί κάποιος να ψηφίσει κάποιον δήμαρχο και κάποιον δημοτικό σύμβουλο άλλης παράταξης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι, για να εκλεγούν, θα πρέπει να συγκεντρώσουν είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Κυριακή το 42% και όχι το 50%+1, όπως ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Προϋπόθεση για να μετέχει κάθε υποψήφιος δήμαρχος στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο να έχει λάβει τουλάχιστον 5%. Με τα νέα δεδομένα, πάντως, «κυοφορούνται» και αρκετά προβλήματα. Ενα από αυτά μπορεί να προκληθεί από το ενδεχόμενο να εκλεγεί δήμαρχος ο οποίος να μην έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες διαφωνίες και πιθανόν σε ακυβερνησία. Αυτό προβληματίζει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν αποκλείεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος να θεσμοθετήσει ένα μπόνους δημοτικών συμβούλων, που θα παραχωρείται από τις αδιάθετες έδρες στον εκλεγέντα δήμαρχο. Σύμφωνα, πάντως, με τον Γιάννη Μιχελάκη, «με αυτό το καινούργιο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψήφιων δημάρχων και των περιφερειαρχών, θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας».

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα