Θρίαμβος στη Βενετία

Διπλός ελληνικός θρίαμβος στη Μόστρα. Η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο σημαντικότερο τρόπαιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που αφορά την καλύτερη σκηνοθεσία, ενώ ο Θέμης Πάνου απέσπασε βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το ίδιο φιλμ.

Η λήξη της 70ής διοργάνωσης, της παλαιότερης κινηματογραφικής γιορτής στην Ευρώπη βρήκε τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μπερνάρντο Μπερτολούτσι να δίνει τον Χρυσό Λέοντα στο ντοκιμαντέρ «Sacro GRA» του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ για το «Stray dogs», την ιστορία ενός άστεγου πατέρα και των δύο παιδιών του.

Η ταινία «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Ντεντς τιμήθηκε με βραβείο σεναρίου για τους Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ, ενώ η Ελενα Κότα κέρδισε το τρόπαιο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε.

Η επιτροπή του φεστιβάλ τίμησε με το βραβείο της το φιλμ «The police officer’s wife» του Φίλιπ Γκρένινγκ και το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι κέρδισε ο Τάι Σέρινταν για το «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν.

Η βία που κέρδισε

Η ελληνική ταινία «Miss Violence» ξεκινάει με την αυτοκτονία μιας εντεκάχρονης κοπέλας, η οποία κάνει… βουτιά θανάτου από το μπαλκόνι της. Με την έρευνα της Αστυνομίας αρχίζει να αποκαλύπτεται η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τη φαινομενικά «καλογυαλισμένη» εικόνα της οικογένειάς της.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή απονομής των βραβείων, ο γεννημένος το 1977 στη Λάρισα σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς μίλησε για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Το σημαντικό είναι ότι αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται. Για μένα ήταν μια ανάγκη να μιλήσω για αυτήν την εξουσία και τη σκληρή αλήθεια που είναι η κακή πλευρά μιας κοινωνίας, η οποία πρέπει να καλυτερεύσει για να πάμε μπροστά».

Αφού σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έκανε το μεταπτυχιακό του στο Βερολίνο λαμβάνοντας παράλληλα μέρος σε πολλές εκθέσεις. Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 2003 με το «Without», το οποίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, για την απώλεια του οποίου μίλησε προχθές στη Βενετία. «Αγαπώ πολύ τις πρώτες του ταινίες και είναι πολύ μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο και την ελληνική κουλτούρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον Θέμη Πάνου, η καλλιτεχνική πορεία του έως τον θρίαμβο της Βενετίας είναι διανθισμένη από ενδιαφέρουσες στάσεις στο θέατρο και το σινεμά. Φέτος πήρε μέρος στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ μεταξύ άλλων έχει παίξει στις ταινίες «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» και «Μπραζιλέρο».

Για «εθνική υπερηφάνεια» έκανε λόγο σε χθεσινή δημόσια δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος σχετικά με τις βραβεύσεις των Αβρανά και Πάνου, υποσχόμενος αποδοτικότερο νόμο όσον αφορά τη στήριξη ελληνικών παραγωγών.

Ο «πατριωτισμός» του Μπερτολούτσι και η ανθρωπιστική δράση

Η πατρίδα του φεστιβάλ, Ιταλία, είχε να κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα από το 1998 και ο φετινός επετειακός χαρακτήρας της διοργάνωσης αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την… ολική επαναφορά της στις μεγάλες βραβεύσεις. Φήμες θέλουν τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι να επέβαλε τη γνώμη του για τον Χρυσό Λέοντα στην κριτική επιτροπή αφήνοντας τα μέλη της να αποφασίσουν ελεύθερα τα υπόλοιπα βραβεία. «Νομίζω ότι όλη η επιτροπή ένιωσε την ποιητική ορμή της ταινίας του Ρόσι» δήλωσε ο ίδιος.

Πάντως, το πιο συγκινητικό από όλα στην εμφάνιση του 73χρόνου σκηνοθέτη, ο οποίος κινείται πλέον με καροτσάκι, ήταν η στιγμή που αναφέρθηκε σε ένα γράμμα που έλαβε από ένα 9χρονο κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα, στο οποίο του εξηγούσε πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί στη Βενετία. Σε μια κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας ο Μπερτολούτσι έκανε έκκληση στις Αρχές και στους υπεύθυνους να ενδιαφερθούν για το εν λόγω πρόβλημα.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα