Ο ΟΑΕΔ δεν δίνει στοιχεία για τους εγγεγραμμένους ανέργους επί πέντε μήνες

Ο ΟΑΕΔ εδώ και πέντε μήνες δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του οργανισμού. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι «πάνω από 1.000.000 και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς». Μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αδήλωτης ανεργίας, που κυμαίνεται από 10% έως 15%. Ενας σημαντικός αριθμός πολιτών που έμειναν χωρίς δουλειά δεν σπεύδει να καταγραφεί στον ΟΑΕΔ, καθώς γνωρίζει ότι δεν δικαιούται επίδομα.

Ετσι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα μπορεί να φτάνει και έως και τα 1.500.000 άτομα, επιβεβαιώνοντας πλήρως όλες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μακράκης, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, έκανε λόγο για «ουσιαστική γενική απογραφή του πληθυσμού και όχι καταγραφή εγγεγραμμένων ανέργων που γίνεται κάθε μήνα στον ΟΑΕΔ».

Παρ’ όλ’ αυτά το υπουργείο Εργασίας επιμένει να παρουσιάζει τα στοιχεία του προγράμματος «Εργάνη», τα οποία εμφανίζουν περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις. «Μόνο ο κ. Βρούτσης βλέπει μέσω του συστήματος “Εργάνη” μείωση της ανεργίας. Οι δικές μας εκτιμήσεις, που έχουμε καθημερινή επαφή με τους ανέργους, είναι πολύ διαφορετική» παρατηρεί ο κ. Μακράκης. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ τονίζουν ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ένα μικρό ποσοστό, περίπου 12%, δικαιούται ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Μάλιστα φέτος θα λάβουν ακόμα λιγότεροι εποχικά εργαζόμενοι το συγκεκριμένο επίδομα, λόγω αλλαγής των κριτηρίων προς το χειρότερο, κάτι που αναμένεται να το διαπιστώσουν αυτόν τον μήνα και τον επόμενο.

Το υπουργείο Εργασίας όμως επιμένει να θέλει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 263 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του οργανισμού και ειδικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του, αφού κινδυνεύει να αποχωρήσει προσωπικό που ασχολείται με την καθαριότητά τους και με τα μαγειρεία. Η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ είναι να συμμετάσχουν στην πενθήμερη απεργία της ερχόμενης εβδομάδας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επίκεινται κι άλλες κινητοποιήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα