«Δωροδοκήθηκε (!) εξακολουθητικά»

Για την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Γεωργία Αδειλίνη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χωρίς αμφιβολία, «δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά» για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων (υποβρύχια, TOR-M1) και με διάφορες μεθοδεύσεις ξέπλενε το παράνομο χρήμα από τον Μάιο του 1998 έως τον Απρίλιο του 2010. Οι μίζες που κατά την εισαγγελέα διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα για τα δύο εξοπλιστικά -χωρίς να σημαίνει ότι κατέληξαν εξ ολοκλήρου στον πρώην υπουργό- ξεπερνούν συνολικά τα 90.000.000 ευρώ!

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας σκιαγράφησε την προσωπικότητα ενός κυνικού πολιτικού άνδρα που, παρότι γνώριζε ότι οι προμηθεύτριες εταιρίες των εξοπλιστικών θα μετακυλούσαν το κόστος στις πλάτες που καταχρεωμένου (από τότε) ελληνικού λαού, αυτό του ήταν παντελώς αδιάφορο. Αντίθετα, όπως τόνισε η κυρία Αδειλίνη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ως πολιτικός μηχανικός, είχε συλλάβει εξαρχής σχέδιο ξεπλύματος των παράνομων πληρωμών μέσω του real estate και προχώρησε σε εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων (Δεινοκράτους, Διον. Αρεοπαγίτου κ.λπ.). Σε αυτό το σχέδιο τον συνέδραμαν συγκατηγορούμενοί του: Ο πρώτος του εξάδελφος Νίκος Ζήγρας (διακινούσε τις μίζες για λογαριασμό του πρώην υπουργού), ο Αστέριος Οικονομίδης (δρώντας ως αχυράνθρωπος, χρησιμοποιώντας την κατασκευαστική του εταιρία), ο Γιώργος Σαχπατζίδης (συμμετείχε στις αγοραπωλησίες ακινήτων με τη Μονή Βατοπαιδίου και οι εταιρίες του λειτούργησαν ως όχημα νομιμοποίησης του παράνομου χρήματος) και o Γιάννης Σμπώκος (ως ουσιαστικός ιδρυτής της εταιρίας Nobilis). Ρόλο έπαιξαν κατά την εισαγγελέα και πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο εδώλιο, αλλά εμπλέκονται σε άλλα δικαστικά σκέλη του σκανδάλου, όπως ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ως συνδετικός κρίκος για τη μεταφορά ακόμα και με βαλίτσες της μίζας για τα TOR-M1, και ο Ιωάννης Μπέλτσιος, που έκανε την ίδια δουλειά για τα υποβρύχια.

Ιδιαίτερα σκληρή παρουσιάστηκε η κυρία Αδειλίνη με τις «γυναίκες του Ακη», τη σύζυγό του Βασιλική Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. Οι αναφορές της προκάλεσαν συνεχείς παρεμβάσεις από τον Α. Τσοχατζόπουλο, που τη διέκοπτε εκφράζοντας τη δυσφορία του. Η εισαγγελέας ήταν σαφής: «Νυν και πρώην σύζυγος γνώριζαν τα πάντα… Η κόρη του, αποδέκτης τριών ακινήτων, είχε άμεσο δόλο λόγω τόσο της συγγενικής της σχέσης όσο και της χρήσης μεθοδεύσεων για τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός της Βίκυς Σταμάτη «ότι δεν είχε γνώση του πακτωλού των παράνομων χρημάτων που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός», αν αναλογιστεί κανείς, για παράδειγμα, τον γάμο τους στο Παρίσι και τις αποδείξεις της πολυτελούς διαβίωσής της που βρέθηκαν στο γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου. Η εισαγγελέας διαμήνυσε στη Βίκυ Σταμάτη ότι «το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν θα επιτρέψει η ελληνική Δικαιοσύνη να επιστρέψει στα χέρια της», ενώ της συνέστησε να έχει «γνώθι σ’ αυτόν».

Νωρίτερα, η κυρία Αδειλίνη είχε τονίσει ότι η διαφθορά είναι παγκόσμιο φαινόμενο και είχε επισημάνει την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η αγόρευσή της συνεχίζεται σήμερα.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα