Ασαντ: Ναι στον διεθνή έλεγχο (!) για τα χημικά

«Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε τη ρωσική πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιό της υπό διεθνή έλεγχο και στη συνέχεια να καταστραφεί. Το ερώτημα τώρα είναι εάν το σχέδιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη» τόνιζε χθες το BBC, και ενώ η Δαμασκός αποφάσιζε να προβεί στην επικύρωση της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων του 1997.

Το τι θα συμβεί τελικά, όπως και το κατά πόσο η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Μόσχα πρόσφατα για την ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης θα πιάσει τόπο μένει να τα δούμε το προσεχές διάστημα. Την ώρα πάντως που Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη χαιρέτιζαν την απόφαση της Δαμασκού, η συριακή αντιπολίτευση συνέχιζε χθες να ζητεί να παραμείνει στο τραπέζι η απειλή της στρατιωτικής απειλής εναντίον της Συρίας. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του εξέφρασε «τις αμφιβολίες για την πραγματική βούληση του καθεστώτος να προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων», ενώ τόνισε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ «προσπαθεί ξανά να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα». Την ίδια στιγμή, μέσω δημοσιεύματος της, η «Wall Street Journal» έγραφε χθες ότι «σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές» μία επίλεκτη συριακή ομάδα, η αποκαλούμενη Μονάδα 450, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης Ασαντ, διασκορπίζει τα όπλα αυτά σε δεκάδες εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές.

Κι αν στο δημοσίευμα αυτό προσθέσει κανείς και τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το γεγονός ότι οι αντάρτες ακόμη περιμένουν «την παράδοση όπλων και πυρομαχικών» από τις ΗΠΑ, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της εμπλοκής της Ουάσινγκτον στη συριακή κρίση.

Οι συζητήσεις πάντως των Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη δεν έβγαλαν κάπου, με αποτέλεσμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να αρκεστούν στην ανταλλαγή αβροτήτων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, και να ορίσουν νέο ραντεβού για τις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συνεχίσουν της συνομιλίες τους για το θέμα.

Τέλος, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδιδε ότι το ρωσικό αντιτορπιλικό «Σμετλίβι», προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο, όπου παίζεται πια όλο το γεωπολιτικό και στρατιωτικό παιχνίδι.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα