Κρίσιμες επαφές Σαμαρά λίγο πριν έρθει η τρόικα!

Συσκέψεις -για τη χάραξη της στρατηγικής εν όψει του ταξιδιού στις Βρυξέλλες και όχι μόνο- είχε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στενούς του συνεργάτες, καθώς η «διαβολοβδομάδα» που θα κρίνει πολλά, όπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», αρχίζει από σήμερα.

Ηδη το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά είναι γεμάτο σήμερα, μια και την Τρίτη αναχωρεί για Βρυξέλλες, στις οποίες θα έχει τα πρώτα κρίσιμα τετ-α-τετ με Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγα 48ωρα προτού επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα. Οπως έγραψε η «δημοκρατία», επισήμως η ατζέντα είναι για την προπαρασκευή της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., αλλά στο κάδρο θα μπουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, και κυρίως το νέο μήνυμα που θέλει να στείλει το Μαξίμου στους εταίρους μας. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντιδράσει στις διαρροές της τρόικας και να ξεκαθαρίσει ότι στο λεξιλόγιό του δεν υπάρχουν νέα μέτρα, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. «Ούτε οι πολίτες αντέχουν ούτε η δικομματική κυβέρνηση μπορεί να περάσει κάτι τέτοιο από τη Βουλή» θα επαναλάβει στους συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς και θα αναφερθεί ξανά στο αίτημά του για αναπτυξιακά μέτρα και για κονδύλια μέσω προγραμμάτων κατά της ανεργίας.

Κύριο επιχείρημα του κ. Σαμαρά θα είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους. Μάλιστα, θα επιχειρήσει να ζεστάνει το κλίμα, ώστε να περάσει στην τρόικα η θέση του ότι το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφεται στην κοινωνία. «Οι δανειστές μας έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί μας ότι το 70% θα διατεθεί για ανακούφιση αδικιών που έγιναν, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας» τονίζει, φέρνοντας μάλιστα ως παραδείγματα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αδικημένους».

Ο πρωθυπουργός θα έχει τρία κρίσιμα ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την ώρα που το απεργιακό κλίμα στην Αθήνα θα βρίσκεται στο… κόκκινο. Σήμερα στις 12.00 ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 13.00, θα συναντηθεί με την επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη. Στις 17.15 θα δεχτεί τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που θα βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια της πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγί στο Θησείο, ενώ στις 17.45 θα μιλήσει στο συνέδριο που πραγματοποιεί η «International Herald Tribune» σε συνεργασία με την «Καθημερινή» στη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά.

Τέλος, στις 21.00 θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων IFG 2013 του International Foundation for Greece στο Μουσείο της Ακρόπολης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα