Νέες προσλήψεις 50.000 ανέργων για πέντε μήνες!

Στους δήμους, στις περιφέρειες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στη Δικαιοσύνη και στα ασφαλιστικά ταμεία θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των 50.000 ανέργων που θα προσληφθούν με τα προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης, σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τα υπουργεία και τους φορείς του δημόσιου τομέα για να καταρτίσουν τις σχετικές λίστες.

Σε μια προσπάθεια μείωσης της ανεργίας που αυξάνεται ταχύτατα και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δρομολογεί με τη συγκεκριμένη πρόσκληση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, που φέρει την πολιτική σφραγίδα του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την απασχόληση 50.000 ανέργων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου υπέγραψε χθες σχετική πρόσκληση προς υπουργεία και φορείς του Δημοσίου για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, τα οποία αφορούν τη χρηματοδότηση πεντάμηνης απασχόλησης για 30.000 ανέργους σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαθέτει το ποσό των 105.000.000 ευρώ για τους ανέργους, από τον συνολικό προϋπολογισμό των 216.000.000 ευρώ του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Οι υπόλοιπες 20.000 θέσεις θα προκύψουν από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης που συμμετέχουν από τα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Προγράμματά τους. Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και η επιλογή τους θα γίνει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα με την απασχόληση των ανέργων, το υπουργείο υποστηρίζει ότι ενισχύονται σημαντικά υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Προτεραιότητα θα δοθεί στην υποστήριξη λειτουργίας των ΚΕΠ, στη βελτίωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης και στην ενίσχυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την επίσπευση των χρόνων απονομής συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Από την πλευρά της η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «πρόκειται για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος, αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών υπουργείων, με στόχο τη στήριξη των ανέργων και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με αίσθημα ευθύνης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια διαθέτοντας το 50% της συνολικής χρηματοδότησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο».

Σημειώνεται ότι τα Προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης προβλέπουν συνολικά την απασχόληση 50.000 ανέργων. Οι πρώτες προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο και να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους. Ο μισθός θα είναι 748 ευρώ για τους ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή, στο πεντάμηνο, θα είναι 3.740 ευρώ. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ, εκ των οποίων τα 427 ευρώ θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό οι επονομαζόμενοι από την πρόσκληση ως «επιβλέποντες φορείς» πρέπει να στείλουν τα στοιχεία των αναγκών τους σε ανθρώπινο δυναμικό, και συγκεκριμένα τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης ανά φορέα και ειδικότητα, καθώς και την κατάταξη των ανέργων στις θέσεις τους. Οι φορείς αυτοί είναι η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), η Κεντρική Υπηρεσία (υπουργείο Εσωτερικών), οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι 325 δήμοι (ΟΤΑ α΄ βαθμού), οι 13 περιφέρειες (ΟΤΑ β΄ βαθμού) και οι ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΟΑΕΕ, ΕΟΠΠΥ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΚΚΑ), ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ (ΕΙΚ), ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΕΤΑΤ, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΝΠΔΔ υπουργείου Εργασίας), ΜΤΠΥ, ΝΑΤ, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ. Ακόμα είναι η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Γενική Επιτροπεία της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Αρειος Πάγος, ειρηνοδικεία, πταισματοδικεία, πρωτοδικεία, εισαγγελίες, εφετεία, καταστήματα κράτησης, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, Υπηρεσίες Επιτρόπων, ΟΑΣΑ, οι Οργανισμοί Λιμένος Ηρακλείου, Πατρών, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Ευβοίας και οι Ιερές Μητροπόλεις Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Λάμπρος Ζαχαρής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα