Προφητείες και οιωνοσκόποι

Στην Παλαιά Διαθήκη (Δ΄ Βασιλειών, 2/22-25) διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Και ιάθησαν τα ύδατα έως της ημέρας ταύτης κατά το ρήμα Ελισσαιέ, ο ελάλησε. Και ανέβη εκείθεν εις Βαιθήλ. Και αναβαίνοντος αυτού εν τη οδώ και παιδάρια μικρά εξήλθον εκ της πόλεως και κατέπαιζον αυτού και είπον αυτώ: Ανάβαινε, φαλακρέ, ανάβαινε. Και εξεύνευσεν οπίσω αυτών και είδεν αυτά, και κατηράσατο αυτοίς εν ονόματι Κυρίου. Και ιδού εξήλθον δύο άρκοι εκ του δρόμου και ανέρρηξαν απ’ αυτών τεσσαράκοντα και δύο παίδες». Σε απλά ελληνικά, τα παραπάνω έχουν ως εξής: Ο προφήτης Ελισσαίος ανέβαινε μια ανηφόρα. Βγήκε ένα τσούρμο με νεαρούς και του είπαν: «Ανέβαινε, φαλακρέ, ανέβαινε». Ο προφήτης τσαντίστηκε επειδή τον είπαν «καμπριολέ» και τους καταράστηκε. Τότε βγήκαν δυο αρκούδες από το δάσος και κατασπάραξαν 42 παίδες! Είναι προφανές ότι η κατάρα του προφήτη έπιασε τόπο και οι νεανίες έχασαν τη ζωή τους επειδή ενέπαιξαν τη φαλάκρα του Ελισσαίου. Το ηθικό δίδαγμα από το βιβλικό χωρίο είναι προφανές: το να πατάει κάποιος τον… κάλο κάποιου (ειδικά αν είναι προφήτης) αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι προφήτη συνήθως αποκαλούμε εκείνον που προβλέπει το μέλλον.

Αχαστος

Οπότε, ας ανακεφαλαιώσουμε τη μικρή βιβλική μας έρευνα και ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των 42 παίδων. Βλέπουμε κάποιον που -για παράδειγμα- παίζει στοίχημα, ιππόδρομο, τζόκερ, λόττο κ.λπ. και είναι άχαστος. Προβλέπει διπλά, ισοπαλίες, over, under, γκανιάν, φορκάστ, πεντάρια, εξάρια και τα πάντα όλα. Δεν μαζευόμαστε παρεούλα να τον αρχίσουμε στο κογιονάρισμα. Καλύτερα θα είναι για εμάς να τον ρωτήσουμε για κάνα σιγουράκι, μπας και πάμε κάποτε σε κάποιο άλλο ταμείο – πλην εκείνου της Εφορίας για να πληρώσουμε κερατιάτικα.

Αν ξεκινήσουμε το δούλεμα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι προφήτες έχουν ανοιχτή γραμμή με τον Κύριο και οι ειρωνείες, οι σαρκασμοί, οι λεκτικές επιθέσεις και τα συμπαρομαρτούντα μπορεί να τους κάνουν φουρνέλο. Αν γίνουν… πύραυλοι οι προφήτες, μπορεί να μας σβουρίξουν καμιά κατάρα και να βγουν οι αρκούδες που κρύβονται πίσω από τα πουρνάρια για να μας την πέσουν.

Εις τοιαύτην περίπτωσιν οι προφήτες δεν θα είναι δίπλα μας για να μεσολαβήσουν για τη σωτηρία μας και οι «άρκοι», όπως αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, θα μας κάνουν ανέτως σις κεμπάπ. Αλληλούια!

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα