Αχρηστα είναι τα χημικά της Δαμασκού

Χρειάστηκε να σκοτωθούν πάνω από 100.000 Σύριοι πολίτες, να δημιουργηθούν νέα «χειμαρρώδη ποτάμια» μετανάστευσης προς τις γειτονικές χώρες, άπειρη ανθρώπινη δυστυχία και -σε διπλωματικό επίπεδο- να εξαπολυθούν δεκάδες φορές από τη Δύση απειλές προς τη Δαμασκό «για επέμβαση στη χώρα», αν ο Μπασάρ αλ Ασαντ παραμείνει στην εξουσία. Τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το συριακό χημικό οπλοστάσιο και ο Σύριος πρόεδρος έχει περάσει στο φόντο του κάδρου των εξελίξεων στην περιοχή, καθώς, από τη στιγμή που η Δαμασκός αποφάσισε να συνυπογράψει και αυτή τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ για την απαγόρευση των όπλων, τα επιχειρήματα στα οποία στήριζαν κάποιοι την πιθανότητα επέμβασης στη Συρία αυτόματα ακυρώθηκαν.

Το απόλυτο διακύβευμα, λοιπόν, τώρα για τη Δύση δεν είναι άλλο από τον έλεγχο και την καταστροφή του οπλοστασίου αυτού. Ομως κατά ένα μεγάλο μέρος του, το συριακό οπλοστάσιο των χημικών «είναι άχρηστο» στην κατάσταση που βρίσκεται, όπως αποκάλυπτε χθες έκθεση που συνέταξαν Αμερικανοί και Ρώσοι εμπειρογνώμονες και την οποία επικαλέστηκε σε δημοσίευμά της η «Washington Post». Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, βέβαια, μετά την ανάγνωση των συμπερασμάτων της έκθεσης είναι ένα: «Γιατί έγινε -και συνεχίζει να γίνεται- τότε τόσο μεγάλη φασαρία για το εν λόγω οπλοστάσιο, από τη στιγμή που ειδικοί το κρίνουν άχρηστο;». Οπως είναι αναμενόμενο, η έκθεση δεν δίνει απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα, παρά μονάχα επισημαίνει ότι, εφόσον τα συριακά χημικά όπλα σε μεγάλο βαθμό είναι άχρηστα, τότε αυτόματα η επιχείρηση καταστροφής τους θα μπορούσε να γίνει και πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Το διάστημα καταστροφής προσδιορίζεται περίπου στο εννιάμηνο, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι οι τουλάχιστον 1.000 τόνοι χημικών όπλων της Συρίας δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να περάσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων ή να κρυφτούν σε άγνωστη τοποθεσία από το καθεστώς Ασαντ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, και ενώ ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Αχμέντ Τζάρμπα κατηγορούσε χθες τους ξένους τζιχαντιστές ότι «κατακερμάτισαν» το μέτωπο της επανάστασης στη χώρα, με έντονο ενδιαφέρον αναμενόταν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων. Η συνεδρίαση είχε οριστεί να ξεκινήσει χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας και στο πλαίσιό της επρόκειτο να δοθεί η έγκριση, προκειμένου «το αργότερο την Τρίτη» να ξεκινήσουν -όπως έχει συμφωνηθεί- οι σχετικές επιθεωρήσεις στη Συρία για τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασαντ.

Γιώργο Τραπεζιώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα