Τι και αν η κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα σχεδόν όλους τους πολιτιστικούς τομείς, το θέατρο αποδεικνύεται περίτρανα ότι καταφέρνει σε αυτή τη ζοφερή εποχή να δίνει διεξόδους σε όλους τους γνήσιους λάτρεις της… κουίντας. Δεκάδες παραστάσεις -με ελληνικά και ξένα έργα- φιλοξενούνται σε διάσπαρτες σκηνές της πρωτεύουσας, συνθέτοντας ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα για όλα τα γούστα. Μήπως τελικά και φέτος όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας; Σε αυτό το «Δείπνο με φίλους» είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ο Γρηγόρης Βαλτινός παρουσιάζει στο θέατρο Ιλίσια το αγαπημένο -και βραβευμένο- κείμενο του Αμερικανού συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλις, έχοντας στο πλευρό του τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Ρένια Λουιζίδου και την Μπέσυ Μάλφα. Να σημειωθεί δε ότι ο Βαλτινός είχε πρωτοπαρουσιάσει το εν λόγω θεατρικό κείμενο στο ελληνικό κοινό πριν από 13 χρόνια. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου.
Ενα καινούργιο έργο τις «φέρνει» μαζί στο σανίδι. Η Ρένη Πιττακή και η Ράνια Οικονομίδου μοιράζονται για πρώτη φορά τη σκηνή για τις ανάγκες του «Αέρα», που έχει γράψει ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Πόλη.
Στο ίδιο θέατρο, που ανήκει στον ηθοποιό Δάνη Κατρανίδη, θα ανέβει από τις 18 Οκτωβρίου και το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», με πρωταγωνιστές τον… ιδιοκτήτη του καλλιτεχνικού στεκιού αλλά και τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Οι δυο τους αποτελούν ένα από τα μακροβιότερα ζευγάρια όχι μόνο στη ζωή αλλά και στο σανίδι. Ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου θα παρουσιάσουν στο γνωστό θεατρικό στέκι της οδού Πατησίων Αλφα -για δεύτερη συνεχή χρονιά- το έργο του Ερρίκου Ιψεν «Ενας εχθρός του λαού», αρχής γενομένης από τις 18 Οκτωβρίου.
Σε «Φον Δημητράκη» θα… μεταμορφωθεί από τις 17 Οκτωβρίου ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο κωμικός θα ενσαρκώσει τον βασικό ήρωα του κορυφαίου έργου του Δημήτρη Ψαθά στο Μουσούρη μαζί με τη Φαίη Ξυλά, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Δημήτρη Μαυρόπουλο.
Οσο για το ιστορικό πλέον Θέατρο Τέχνης, το οποίο φέτος μπαίνει στην όγδοη δεκαετία του, οι υπεύθυνοι του οργανισμού αποφάσισαν να τοποθετήσουν στο κέντρο του προγράμματός του το νεοελληνικό έργο, συνεχίζοντας την παράδοση που ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε και καθιέρωσε. Η έναρξη των παραστάσεων (από αύριο) γίνεται στο Υπόγειο με τα δύο πρώτα έργα «Ολη η πόλη το κουβεντιάζει», των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, αλλά και «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο», του Αλέξη Σταμάτη.
Παραστάσεις που θα συζητηθούν…
Μετά τη «Μήδεια» έρχεται ο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν». Ο Γιώργος Κιμούλης αφήνει την τραγωδία και καταπιάνεται με το αριστουργηματικό ιψενικό δράμα, υποδυόμενος έναν διεφθαρμένο τραπεζίτη. Στο πλευρό του Κιμούλη θα βρίσκονται η Αμαλία Νίνου και η Σμαράγδα Σμυρναίου, ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Σταμάτης Φασουλής. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο «Δημήτρης Χορν» στις 24 Οκτωβρίου.
«Ιψενικό» έργο -μια και το 2014 έχει ανακηρυχτεί και Ετος του Ερρίκου Ιψεν- όμως ανεβαίνει και στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, με την Μπέττυ Αρβανίτη να αφήνει τον βραβευμένο ρόλο της στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη για τα μάτια του Νορβηγού δραματουργού. Από τις 29 Νοεμβρίου στην Α’ Σκηνή του θεάτρου θα φιλοξενούνται οι «Βρικόλακες», αναμφίβολα το πιο γνωστό έργο του συγγραφέα, με ένα εξαιρετικό καστ το οποίο συμπληρώνουν οι Γιώργος Κέντρος, Νίκος Χατζόπουλος και Μαρία Κίτσου.
Ο «Φιλάργυρος» (με τον Γ. Μπέζο) και η «Γειτονιά των αγγέλων» στο Εθνικό
Μπορεί τελικά να μην ανέλαβε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, αυτό δεν σημαίνει όμως πως διέκοψε κάθε δεσμό με την Κρατική Σκηνή. Ο Γιάννης Μπέζος επιστρέφει στην Αγίου Κωνσταντίνου με το κλασικό έργο του Μολιέρου «Ο φιλάργυρος» και τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη στο πλευρό του. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.
Από το Εθνικό θα δούμε και τη «Γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (από τις 25/10) σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και με ένα αστεράτο καστ (δηλαδή τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκο Ψαρρά και Θάλεια Προκοπίου), αλλά και το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (από τις αρχές Νοεμβρίου) με τη μοναδική Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Αναμφίβολα μια από τις πλέον πολυσυζητημένες παραστάσεις είναι και ο «Πουπουλένιος», η μαύρη κωμωδία του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα. Και αυτό διότι το θεατρικό που έκανε πρεμιέρα χτες στο θέατρο Αθηνών είναι το έργο στο οποίο συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής τέσσερις σημαντικοί Ελληνες ηθοποιοί. Δηλαδή οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Πυρπασόπουλος.
Φιλόδοξες μεταφορές μεγάλων ταινιών του Αλμαδόβαρ και του Στ. Κιούμπρικ!
Με Πέδρο Αλμοδόβαρ «ρίχνεται» στο θεατρικό ρινγκ το Ακροπόλ. Εκεί θα κάνει πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου η θεατροποιημένη εκδοχή του φιλμ του Ισπανού σκηνοθέτη «Ολα για τη μητέρα μου» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Στους βασικούς ρόλους συναντάμε τους Νένα Μεντή, Μαρίνα Ψάλτη, Κατερίνα Λέχου, Γωγώ Μπρέμπου, Αννα Μονογιού και Κώστα Κάππα. Στο «στέκι» της οδού Ιπποκράτους θα παρουσιαστεί σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και ο «Εμπορος της Βενετίας», σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με τον Νικήτα Τσακίρογλου, τη Μαρία Σκουλά και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.
Το προκλητικό έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το κουρδιστό πορτοκάλι» ανεβάζει φέτος ο Γιάννης Κακλέας, επιλέγοντας ως πρωταγωνιστή του τον Αρη Σερβετάλη. Το θεατρικό θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη Οκτωβρίου στο θέατρο Αποθήκη. Ο Γιάννης Κακλέας όμως κρύβεται πίσω και από την παράσταση «Ψύλλοι στ’ αυτιά», την κωμωδία του Ζορζ Φεϊντό που ξεκίνησε στο «Αλίκη» την περασμένη Πέμπτη.
Μάρω Κοντού, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Γιάννης Στάνκογλου σε μονολόγους
Στο θέατρο Ζίνα θα βρεθεί η αγαπημένη Μάρω Κοντού, χωρίς ωστόσο… κανέναν στο πλευρό της. Και αυτό αφού η ηθοποιός θα «ανεβάσει» τον άκρως επίκαιρο μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα», σε μια παράσταση που υπολογίζεται να σηκώσει αυλαία μέσα στον Νοέμβριο.
«Εγώ, η Γωγώ» μας λέει από την ερχόμενη Τρίτη στο θέατρο Αθηνών η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου μέσα από τον μονόλογο που φέρει την υπογραφή της Ελένης Γκασούκα και μιλά για την ιστορία μιας γυναίκας η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου της έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο.
Γιάννης Στάνκογλου σαν να λέμε δηλαδή… Αρθουρ Ρεμπό. Ο αγαπημένος ηθοποιός υποδύεται τον Γάλλο ποιητή και κορυφαίο εκπρόσωπο του συμβολισμού μέσα από το θεατρικό έργο του Σουηδού ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα Μίκαελ Αζάρ, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από 21 Οκτωβρίου 2013 στο Από Μηχανής Θέατρο. Μιλάμε φυσικά για το «Είμαι ένας άλλος», το οποίο σκηνοθετεί η σύζυγός του Αλίκη Δανέζη-Knutsen.
Μετατρέπουν σε σκηνή το Μουσείο Αυτοκινήτων
Σε έναν ανατρεπτικό χώρο, εκείνον του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί από τις 15 Νοεμβρίου το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Θοδωρή Πετρόπουλου «Καλώς ήρθατε, ντετέκτιβ Πουαρό», το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον ήρωα της Αγκάθα Κρίστι. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του φλεγματικού ήρωα Πουαρό συναντάμε τον Χρήστο Φερεντίνο, ο οποίος παράλληλα με τις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις θα δοκιμάσει και την τύχη του στο σανίδι. Την παράσταση σκηνοθετεί η Φρόσω Λύτρα, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους κρατούν ο Σωκράτης Αλαφούζος, η Βάνα Πεφάνη και η Λήδα Ματσάγκου.
Γιώτα Βαζούρα

