Δημόσιο: Ξαφνικός θάνατος για τους «μικρούς» φορείς

Για λουκέτα σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου, κατόπιν αξιολόγησής τους, αλλά και για συγχωνεύσεις ετοιμάζεται η κυβέρνηση, κάτω από τις πιέσεις της τρόικας, προκειμένου να πιάσει τους στόχους των απολύσεων για το 2014. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνιζαν ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να υποστούν τελικά «ξαφνικό θάνατο».

«Δεν πρόκειται να υπάρξει “ξαφνικός θάνατος” σε μεγάλο φορέα – τύπου ΕΡΤ. Θα υπάρξουν όμως λουκέτα σε μεσαία και μικρά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έπειτα από αξιολόγηση» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ενας από τους φορείς που βάζει λουκέτο το προσεχές διάστημα είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Πρόκειται για οργανισμό που απασχολεί 124 υπαλλήλους, ιδρύθηκε το 1927 και έπειτα από αξιολόγηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προέκυψε ότι είναι αντιπαραγωγικός και ότι δεν έχει πια λόγο ύπαρξης.

Την ίδια ώρα, καμία αλλαγή δεν υπάρχει στον «προγραμματισμό» και τη συμφωνία με τους δανειστές για 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του έτους. Μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωνε ότι ως το τέλος του έτους θα γίνουν 4.000 απολύσεις, στις οποίες θα προσμετρηθούν «οι όποιοι απολυμένοι από τις αμυντικές βιομηχανίες», οι επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, ως το τέλος του έτους θα επιταχυνθεί η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων που κρίνουν αν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν οριστικά από τις υπηρεσίες τους.

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισήμανε ότι η τρόικα έδωσε άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία αυτή, που αρχικώς προγραμματιζόταν να τελειώσει ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014. Σύμφωνα με όσα είπε το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει «κόκκινες κάρτες». Μάλιστα, κατά την άποψη που εξέφρασε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, αναγνωρίστηκε από την πλευρά της ομάδας Τόμσεν ότι έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές πρωτοβουλίες, όπως τα θέματα των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης. Στην ουσία πλέον η Δημόσια Διοίκηση δεν αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα, κάτι που δεν συνέβαινε έως τον περασμένο Ιούνιο, όταν στο τιμόνι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρισκόταν ο Αντώνης Μανιτάκης.

Στη χθεσινή συνάντηση τα μέλη της τρόικας φέρεται ότι έθεσαν για πρώτη φορά θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Πρόκειται για περίπου 4.000 με 6.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινές δικαστικές διαταγές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα