Νέο ραντεβού, αυτή τη φορά στις Αφίδνες, έδωσαν χτες οι κάτοικοι του Ωρωπού, της Κηφισιάς, της Τανάγρας και των γύρω περιοχών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, μία εβδομάδα μετά τα έντονα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μαλακάσα, κατά τα οποία εξαγριωμένοι πολίτες «ξήλωσαν» και πυρπόλησαν κουβούκλιο σε παράπλευρο δρόμο των διοδίων.
Η συγκέντρωση των κατοίκων, παρουσία των δημάρχων Ωρωπού, Κηφισιάς και Διονύσου, ξεκίνησε στις 11 χθες το πρωί γύρω από τα γραφεία της εταιρίας Νέα Οδός στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στα διόδια Αφιδνών. Η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε γρήγορα στον κεντρικό άξονα της εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαμαρτυρομένων και να διακοπεί για λίγη ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων.
Οπως δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ωρωπού Παντελής Γιαμαρέλλος, η κινητοποίηση των πολιτών ήταν συντεταγμένη και η εθνική οδός έκλεισε με απόφαση της Αστυνομίας και όχι με υπαιτιότητα των συγκεντρωμένων. «Παλεύουμε για αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη.
Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα με οκτώ διόδια» είπε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, ο οποίος μαζί με ακόμα οκτώ άτομα δικάζεται στις 3 Απριλίου για τα επεισόδια στη Μαλακάσα.
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στις Αφίδνες, μέλη του κινήματος «Αδέσμευτοι Μαχητές των Δρόμων» πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας υπό το βλέμμα των αστυνομικών στα διόδια της Ελευσίνας. Οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις μπάρες για περίπου μία ώρα και επέτρεψαν στους οδηγούς να περάσουν ελεύθερα από τα διόδια, χωρίς πάντως να δημιουργηθούν παρατράγουδα.
Υπενθυμίζεται ότ ύστερα από τη θύελλα διαμαρτυριών το αντίτιμο στα διόδια Αφιδνών διατηρήθηκε για τους δημότες Ωρωπού στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από τις αυξήσεις, δηλαδή στα 2,10 ευρώ. Οι υπόλοιποι οδηγοί θα πρέπει κατά τη διέλευσή τους από τα συγκεκριμένα διόδια να πληρώνουν πλέον 3,35 ευρώ.
Στάθης Βασιλόπουλος


