Μετά το νέο πρόγραμμα των εναλλασσόμενων θεματικών παρουσιάσεων που ανακοινώθηκε προσφάτως το οποίο, σημειωτέον, θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο, το Μουσείο της Ακρόπολης προχωρά σε ένα… φρεσκάρισμα και στις κυριακάτικες ομαδικές δραστηριότητές του, που αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους. Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις ξεχωριστές δράσεις «εισβάλλουν» στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος, οι οποίες θα διαδέχονται η μία την άλλη με ολίγον διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φορά. Οι τίτλοι τους είναι «Μύθοι σε εικόνες», «Εκπλήξεις ανάμεσα στα αγάλματα!», «Γλυκές προσφορές για θεούς και ανθρώπους» και «Δημιουργώ τέχνη και τοπίο». Η αρχή έγινε χθες στους χώρους του μουσείου με το εργαστήρι «Μύθοι σε εικόνες», το οποίο εστιάζει στην περίφημη ιστορία για τον Ηρακλή και την Υδρα.
Μέσω της ενδιαφέρουσας δράσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς απεικονίζεται αυτός ο μύθος πάνω στα μοναδικά έργα της αρχαίας τέχνης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι άνθρωποι του πολιτιστικού ιδρύματος, πρόκειται για ένα κινητό εργαστήριο που υποστηρίζεται από τους ίδιους τους φροντιστές του μουσείου. Στο επίκεντρο αυτής της εκπαιδευτικής δράσης βρίσκεται ένα επιλεγμένο αριστουργηματικό έκθεμα των αρχαϊκών ή των κλασικών χρόνων, το οποίο δεν θα είναι πάντα το ίδιο.
Στο επόμενο κυριακάτικο ραντεβού (στις 16 Μαρτίου) οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν τις «Εκπλήξεις ανάμεσα στα αγάλματα!» και πιο συγκεκριμένα καλούνται να αναζητήσουν πού βρίσκονται τα ζωάκια στον κήπο με τα αγάλματα.
Στην ουσία η συγκεκριμένη δράση αποτελεί έναν επιμορφωτικό θεματικό περίπατο που λαμβάνει χώρα στις αίθουσες του πρώτου ορόφου του μουσείου -πάντα με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων- δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να… ανακαλύψουν τις τυχόν εκπλήξεις που βρίσκονται σε αυτό.
Το… ζαχαρένιο πρόσωπο της αρχαιότητας αναδεικνύει το εργαστήρι με τίτλο «Γλυκές προσφορές για θεούς και ανθρώπους», το οποίο πραγματοποιείται όχι σε κάποια από τις αίθουσες του ιδρύματος αλλά στο όμορφο και καλαίσθητο εστιατόριο. Το πρόγραμμα, που ξεκινάει στις 23 Μαρτίου και θα επαναληφθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες, δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να χρησιμοποιήσουν σκεύη μαγειρικής και υλικά, και να πειραματιστούν με αρχαίες συνταγές. Οι πρώτες ύλες αυτής της δράσης είναι τα αριστουργηματικά τάματα των αρχαϊκών χρόνων, καθώς και αρχαίες γραπτές και εικονογραφικές πηγές για τα αρχαία γλυκίσματα.
Η τέταρτη και τελευταία νέα δράση που εισάγει το μουσείο τις Κυριακές φέρει τον τίτλο «Δημιουργώ τέχνη και τοπίο». Μέσω αυτής οι συμμετέχοντες θα μάθουν περισσότερα για τον ρόλο των αρχαίων γλυπτών στο ιερό της Ακρόπολης, ενώ στη συνέχεια, εφαρμόζοντας όσα έχουν ακούσει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα κληθούν να δημιουργήσουν τα δικά τους τρισδιάστατα έργα τέχνης.
Να σημειωθεί ότι το πλήρες πρόγραμμα των ομαδικών κυριακάτικων δραστηριοτήτων βρίσκεται αναρτημένο στον επίσημο δικτυακό τόπο του μουσείου www.theacropolismuseum.gr. Ολες οι δράσεις ξεκινούν στις 11.00.
Γιώτα Βαζούρα


