Με αυξημένο συντελεστή 26%, από 20%, θα φορολογηθούν φέτος τα κέρδη που απέκτησαν το 2013 οι ανώνυμες εταιρίες και οι ΕΠΕ. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet ως τις 30 Απριλίου 2014. H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξέδωσε χθες αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση του εντύπου φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα (E5). Οι οδηγίες παρέχονται με τη μορφή απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα.
1. Πώς καταβάλλεται ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5;
Εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια τράπεζα επιθυμείτε.
Σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
2. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην τράπεζα;
Με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή θεωρείται παραληφθείσα και ο φόρος βεβαιώνεται στις προβλεπόμενες δόσεις. Αν παρέλθει η ημερομηνία καταβολής οποιασδήποτε δόσης, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 53 και 57 του Ν. 4174/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 4223/2013.
3. Εχω καταχωρίσει όλα τα ποσά στους κωδικούς της φόρμας της δήλωσης και θέλω να προχωρήσω στην οριστική υποβολή της. Ωστόσο, το πεδίο της υποβολής δεν είναι ενεργό. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση;
Η επιλογή της «Υποβολής» είναι ενεργή στην 4η σελίδα της φόρμας της δήλωσης Ε5.
ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ
4. Πότε συνυποβάλλεται το έντυπο Ε2;
Το έντυπο Ε2 συνυποβάλλεται υποχρεωτικά εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς [420], [425], [422], [423] και [424] του Πίνακα Ε΄.
5. Πότε συνυποβάλλεται το Ε3;
Σε κάθε περίπτωση. Από το οικονομικό έτος 2012 στο έντυπο Ε3 εμπεριέχονται και οι καταστάσεις της φορολογικής αναμόρφωσης, οι οποίες συμπληρώνονται υποχρεωτικά με την υποβολή του εντύπου Ε3.
6. Ποιοι έχουν υποχρέωση να συνυποβάλουν ισολογισμό;
Υποχρέωση σύνταξης και υποβολής ισολογισμού έχουν όσοι τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία ΚΦΑΣ και έχουν κατηγορία τέτοια, στην οποία εμπεριέχονται τα διπλογραφικά (Γ΄ κατηγορίας) βιβλία.
7. Εχω συμπληρώσει τον ισολογισμό και δεν μου δίνεται η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης. Πώς θα κάνω προσωρινή αποθήκευση;
Για το συνυποβαλλόμενο έντυπο του ισολογισμού, η επιλογή της «Προσωρινής Αποθήκευσης» πραγματοποιείται από οποιαδήποτε σελίδα του βασικού εντύπου.
8. Πώς μπορώ να εκτυπώσω τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2, Ε3, ισολογισμό;
Προσωρινά, δυνατότητα εκτύπωσης των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3 υπάρχει μόνο από την εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1 (υπηρεσίες προς πολίτες ).
9. Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;
Οχι. Οι πάσης φύσεως τροποποιητικές και συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος.
10. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
Οχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο TAXISnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος και να υποβάλετε τροποποιητική – διορθωτική δήλωση.
Στέλιος Κράλογλου


