Πρωτεΐνη-κλειδί για τη γονιμότητα

Νέους δρόμους για τη βελτίωση των θεραπειών γονιμότητας, αλλά και για την ανάπτυξη αντισυλληπτικών χαπιών νέας γενιάς, ανοίγει η ανακάλυψη επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι εντόπισαν πρωτεΐνες που είναι βασικές για την αναπαραγωγή των θηλαστικών, αφού επιτρέπουν στο σπέρμα και το ωάριο να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτου Sanger του βρετανικού Wellcome Trust εντόπισαν μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τη γονιμοποίηση και μοιάζει με την πρωτεΐνη Izumo, που υπάρχει στο σπέρμα και την οποία ανακάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές το 2005. Ωστόσο, ως σήμερα δεν είχαν εντοπίσει την αντίστοιχη πρωτεΐνη που υπάρχει στα ωάρια και συνδέεται με την Izumo, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι επιστήμονες έφτασαν σ’ αυτήν την ανακάλυψη αφού δημιούργησαν μια τεχνητή εκδοχή της πρωτεΐνης Izumo, την οποία χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν αντίστοιχες πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια του ωαρίου και συνδέονται μαζί της. Η πρωτεΐνη που εντοπίστηκε ονομάστηκε Γιούνο, από τη ρωμαϊκή θεότητα της γονιμότητας και του γάμου.

«Εντοπίσαμε τα μόρια που υπάρχουν στο σπέρμα και το ωάριο και των οποίων η σύνδεση είναι απαραίτητη τη στιγμή της σύλληψης, λύνοντας έτσι ένα μυστήριο που υπήρχε εδώ και χρόνια στη βιολογία» είπε ο δρ Gavin Wright από το Ινστιτούτο Sanger, βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης. «Χωρίς αυτή τη βασική σχέση η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιείται. Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα, αλλά και να αναπτύξουμε καινούργια αντισυλληπτικά χάπια».

Αυτόν τον καιρό η ίδια επιστημονική ομάδα εξετάζει γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, προκειμένου να διαπιστώσει αν η υπογονιμότητα προκαλείται επειδή στην περίπτωσή τους η πρωτεΐνη Γιούνο είναι ελαττωματική. Αν καταλήξουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, θα μπορούν στο μέλλον με μια απλή γενετική εξέταση να βοηθούν τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας περιττά έξοδα και άγχη.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα