Στην Πιερία αναβίωσε το ταφικό έθιμο «Πανέρια» και συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Κατερίνης

Τους νεκρούς τους τίμησαν την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι με την αναβίωση ταφικών εθίμων που οι ρίζες τους φτάνουν έως την αρχαία Ελλάδα. Τα κοιμητήρια σε κάθε γωνιά της χώρας έσφυζαν χθες από ζωή, καθώς δεκάδες Πόντιοι βρέθηκαν εκεί μοιράζοντας και τρώγοντας πασχαλινά εδέσματα και παραδοσιακά φαγητά. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι τιμούν αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή.

Στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας οι Οφίτες αναβίωσαν τα «Πανέρια». «Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται εδώ και πολλούς αιώνες» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Αναστάσιος Αλχαζίδης, κάτοικος του χωριού. Εξηγεί ότι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στα κοιμητήρια κρατώντας στα χέρια τους πανέρια γεμάτα με κόκκινα αβγά, πίτες και φαγητά. «Κάθονται μπροστά από τα μνήματα των νεκρών και περιμένουν τον ιερέα να ψάλει τρισάγιο. Στη συνέχεια, μοιράζουν σε φτωχούς τα τρόφιμα που υπάρχουν μέσα στα πανέρια» προσθέτει.

Χθες οι κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας, αντί να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα εδέσματα, γέμισαν τα πανέρια με τρόφιμα, τα οποία παρέδωσαν σε μέλη του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, προκειμένου να διανεμηθούν σε 106 άπορες οικογένειες.
«Μέσω της αναβίωσης του εθίμου προσπαθούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι σημαντικό, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε» προσθέτει ο κ. Αλχαζίδης.
Και στην Καλαμαριά οι Πόντιοι τίμησαν τους προγόνους τους. Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αδελφότητα Κρωμναίων αναβίωσαν το «ταφικό έθιμο», μια ειδική τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση.

Λύρα

Οι Πόντιοι συγκεντρώθηκαν στα δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς, όπου τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Στη συνέχεια, στάθηκαν όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι πάνω στο οποίο υπήρχαν πασχαλινά εδέσματα και παραδοσιακά φαγητά. Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας συνέφαγαν και κατόπιν επισκέφθηκαν όλους τους τάφους. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι γευματίζουν μαζί με αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή. Πιστεύουν ότι οι ψυχές των ζωντανών ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται, κατά μία έννοια, σε επαφή. Ανάλογα έθιμα αναβίωσαν και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα