Μια επιβλητική εικόνα αρχαιολογικού μεγαλείου θα αντικρίζουν οι επισκέπτες που θα εισέρχονται από το φθινόπωρο του 2015 στο βασικό κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών. Οπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, στο ένα από τα δύο μεγάλα αίθρια του κτιρίου αυτού θα αναταχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη από τον δεύτερο όροφο της πρόσοψης του Ανακτόρου των Αιγών, δημιουργώντας ένα υποβλητικό αποτέλεσμα.
Η σχετική μελέτη που κατατέθηκε πήρε το πράσινο φως από τους επιστήμονες, ενώ διευκρινίστηκε ότι ο στόχος δεν είναι απλά η αναστήλωσή τους αλλά η έκθεσή τους, με τον ακριβή τρόπο που ήταν στο παρελθόν.
Συνολικά 34 αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ιωνικά κιονόκρανα, επιστύλια, στυλοβάτες αλλά και έξι μοναδικά λίθινα ψευδοπαράθυρα που διασώθηκαν ακέραια, θα ξαναστηθούν στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, στο οποίο αναμένεται να μπουν οι πρώτοι επισκέπτες -βάσει του χρονοδιαγράμματος- τον Οκτώβριο του 2015.
Ολα τα αντικείμενα είναι θραύσματα που συντηρήθηκαν και συγκολλήθηκαν για να μπορούν με την ανάταξή τους να προσφέρουν στο κοινό μια αυθεντική εικόνα για το πώς ήταν ο δεύτερος όροφος του Ανακτόρου των Αιγών. Ενός κτιρίου, τριπλάσιου σε μέγεθος απ’ ό,τι ο Παρθενώνας, που αποτελούσε μάλιστα και το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας.
Οπως αναφέρθηκε και κατά την προχθεσινή συνέλευση του Συμβουλίου Μουσείων, η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει το μνημείο και την ιστορία του με βιωματικό τρόπο. Στην περιήγηση στον χώρο, εκτός από τα πλούσια σε αριθμό εκθέματα, θα βοηθά και η ύπαρξη μιας εντυπωσιακής μακέτας.
Ακόμη, στο νέο αυτό στολίδι της Βέροιας θα υπάρχει αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα ρωσικά και κατά πάσα πιθανότητα στα γερμανικά και τα κινεζικά.
«Εχουμε πολύ σημαντικές έννοιες να δείξουμε στους επισκέπτες μέσα από την ανάταξη, αλλιώς ελάχιστοι θα καταλάβαιναν τη λειτουργία των μελών» υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία είναι υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης του Ανακτόρου των Αιγών.
Επιπλέον, στον εκθεσιακό χώρο θα τοποθετηθούν προθήκες με αρχιτεκτονικά μέλη, κεραμίδια, τμήματα δαπέδων καθώς και πολλά ευρήματα της περιοχής.
Στο πολυκεντρικό αυτό μουσείο όμως θα υπάρχουν και άλλες καινοτομίες. Για την κατασκευή του δαπέδου θα χρησιμοποιηθεί μεταλλικό πλέγμα που θα δίνει «αέρα» στο μνημείο, ενώ ακόμη θα εκτίθεται μια κάτοψη του ανακτόρου, το οποίο με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαπιστώσει την τελειότητα της κατασκευής του.
Γιώτα Βαζούρα