Σχέδιο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% θα επιδιώξει να περάσει η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο από τις συμπληγάδες της τρόικας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει φιλόδοξες προτάσεις για τη σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή της. Ολα αυτά όμως τα αιτήματα θα τεθούν από την ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, όπως θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε, θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν:
– Κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013, στη διάρκεια του οποίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εκτινάχθηκε στα ύψη (αυξήθηκε από τα 6 στα 33 λεπτά το λίτρο) και εξισώθηκε με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που ήταν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012.
– Τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί την περίοδο 2011-2012 (Οκτώβριος 2011 – Απρίλιος 2012), με συνέπεια τη σημαντική πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά ποσοστό 66%.
Ουσιαστικά, από τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η «βουτιά» του ΦΠΑ και τις δύο χρονιές είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο αποκλίσεις έναντι των στόχων, αλλά και απώλειες εσόδων.
Σύμφωνα εξάλλου με όσα διευκρίνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας:
– Από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ προκύπτουν ενδείξεις ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% δεν προκάλεσε απώλεια εσόδων, αλλά συνέβαλε στην αύξησή τους, με συνέπεια να ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας στην προσπάθεια για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και το 2015.
– Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί πλήρως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αφού προηγηθεί σε πρώτη φάση μια σημαντική μείωση των συντελεστών της. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 δεν προβλέπει έσοδα από την ειδική εισφορά.
Στέλιος Κράλογλου