Η Δανάη στο επίκεντρο του θεατρικού έργου της Ευσταθίας, με τους Φόνσου, Μπουρδούμη

Η ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού και μούσα του Αττίκ «αποκαλύπτεται». Η Δανάη Στρατηγοπούλου, κατά κόσμον Δανάη, είναι το κεντρικό πρόσωπο του νέου θεατρικού έργου που έκανε πρεμιέρα προχθές στο προαύλιο του θεάτρου Badminton. Ο τίτλος του, «Συνέντευξη με τη Δανάη» και είναι βασισμένο στο κείμενο που έχει γράψει η ερμηνεύτρια Ευσταθία, η οποία μάλιστα συμμετέχει στην παράσταση μαζί με την Αννα Φόνσου και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

«Με γοήτευε από παλιά η προσωπικότητά της. Μάλιστα, επί σειρά ετών προσπαθούσα να κάνω έναν δίσκο με τα δικά της τραγούδια, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ευοδώθηκε ποτέ» δήλωσε στη «δημοκρατία» η Ευσταθία. «Κάποια στιγμή λοιπόν μου μπήκε η ιδέα να γράψω ένα θεατρικό έργο για εκείνη. Σιγά σιγά άρχισα να την ανακαλύπτω, διαπιστώνοντας ότι διέθετε έναν συναρπαστικό χαρακτήρα».

Αξιοποιώντας συνεντεύξεις της αξέχαστης ερμηνεύτριας, βιβλία και προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους που την είχαν γνωρίσει και την είχαν ζήσει, όπως για παράδειγμα την κόρη της Λήδα Χαλκιαδάκη, η Ευσταθία δημιούργησε ένα θεατρικό έργο όπου η μυθοπλασία μπλέκεται με την αλήθεια. «Να ξεκαθαρίσουμε πως η παράσταση δεν είναι ένα αφιέρωμα ή μια μουσική βιογραφία. Εχει τη δομή του θεατρικού, κάτι που σημαίνει πως περιλαμβάνει αληθινά στοιχεία από τη ζωή της, τα οποία έχω φιλτράρει μέσα από το δικό μου πρίσμα» εξηγεί η ίδια.

Στην παράσταση παρακολουθούμε τη Δανάη σε προχωρημένη ηλικία (Αννα Φόνσου) να είναι προσκεκλημένη σε ένα τηλεοπτικό πλατό προκειμένου να δώσει συνέντευξη. Η ιστορία της ζωής ξετυλίγεται σαν τον μίτο της Αριάδνης μπροστά στα μάτια των θεατών. «Αρχίζει να μιλάει και να εξηγεί πώς βλέπει τη ζωή, τον κόσμο, τον έρωτα» λέει η Ευσταθία, η οποία ενσαρκώνει την τραγουδίστρια σε νεαρή ηλικία. «Μαθαίνουμε για την οικογένειά της, τους φίλους της και τους άντρες της ζωής της. Από τον πατέρα της μέχρι και τον Πάμπλο Νερούντα, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης της τα χρόνια της παραμονής της στη Χιλή. Ολους τους ανδρικούς ρόλους ζωντανεύει στο σανίδι ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης».

Η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη στο όμορφο αίθριο του θεάτρου Badminton, παρουσιάζεται υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ο συνθέτης Δαυίδ Ναχμίας μαζί με την ορχήστρα του ντύνουν μουσικά το θεατρικό έργο που έχει σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Μαλισσόβας.

«Η ενασχόλησή μου με το Δανάη μού αποκάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της» δηλώνει η Ευσταθία. «Ηταν μια διανοούμενη τραγουδίστρια, άνθρωπος των γραμμάτων, κάτι που αξίζει, πιστεύω, να το μάθουν και οι νεότεροι. Η πνευματικότητά της ήταν για μένα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του χαρακτήρα της. Ηταν μια γυναίκα που ξεκίνησε από τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το τραγούδι. Είχε μαχητικό χαρακτήρα και θα έλεγα ότι ήταν πρωτοπόρα για την εποχή της. Πολέμησε για τις ατομικές ελευθερίες. Θεωρώ πως είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Και ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές οφείλουμε να έχουμε τέτοια πρότυπα».

Νοσταλγία για εκείνες τις εποχές

Γιατί κατά τη γνώμη της Ευσταθίας προσωπικότητες όπως εκείνη του Αττίκ, του Κώστα Γιαννίδη και της Σοφίας Βέμπο εξακολουθούν έως και σήμερα να είναι ελκυστικές στο κοινό;
«Θεωρώ πως όλοι μας νοσταλγούμε όχι τόσο τα πρόσωπα αλλά την εποχή τους. Κουβαλούν μνήμες και αναμνήσεις. Νομίζω πως πάντα ο άνθρωπος, όταν ζορίζεται, γυρνάει το βλέμμα του προς τα πίσω. Εχει ανάγκη να κρατηθεί από την παράδοσή του».

Info: Η παράσταση «Συνέντευξη με τη Δανάη» φιλοξενείται κάθε Πέμπτη στο προαύλιο του θεάτρου Badminton. Παίζουν: Αννα Φόνσου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ευσταθία.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα