Ιδού το μέγα σκάνδαλο του Ελληνικού!

Υπερτριπλάσια της προσφοράς που κατέθεσε το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση είναι η αξία του Ελληνικού σε ονομαστικές τιμές (δηλαδή μέσω της σταδιακής αποπληρωμής σε δόσεις και σε βάθος δεκαπενταετίας) σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η μελέτη ανεβάζει την ονομαστική αξία του Ελληνικού στα 2,95 δισεκατομμύρια ευρώ από 915.000.000 ευρώ που πρόσφερε το σχήμα υπό τη Lamda Development. Στην περίπτωση που το τίμημα καταβάλλονταν σήμερα σε μετρητά, τότε ο επενδυτής θα έπρεπε να πληρώσει 1,86 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, με τη συμμετοχή αρκετών βουλευτών από την αντιπολίτευση, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ., ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπρίτζης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της κυβέρνησης.

Οι συντάκτες της μελέτης και η διοίκηση του ΤΕΕ υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησαν για τον υπολογισμό της αξίας του μεγαλύτερου ακινήτου της χώρας τον νόμο για την αξιοποίησή του που είχε ψηφιστεί το 2012, καθώς και τη μελέτη του πρώην προέδρου της Ελληνικό Α.Ε. καθηγητή Σπύρου Πολλάλη. Ο κ. Πολλάλης είχε εκδιωχθεί από το Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε. μία ημέρα αφότου είχε παρουσιάσει τη μελέτη του στο Τεχνικό Επιμελητήριο, υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η αξία του Ελληνικού είναι πολύ υψηλότερη των 2,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς, ενώ ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη, προστέθηκε η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας καζίνο.

Μολονότι υποστηρίχθηκε ότι σε γενικές γραμμές οι δυνατότητες αξιοποίησης είναι προκαθορισμένες, η μελέτη του ΤΕΕ διαφέρει από τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Lamda Development. Η διοίκηση της τελευταίας είχε υποστηρίξει ότι για το κόστος κατασκευής των δημοσίων υποδομών φτάνει το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ (μαζί με υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος), ενώ στη μελέτη του ΤΕΕ το αντίστοιχο κόστος περιορίζεται στα 350.000.000 ευρώ.

Επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ άφησε χθες σαφείς αιχμές σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν μεθοδεύσεις ώστε να περιοριστεί το αρχικό ενδιαφέρον για το σημαντικότερο «φιλέτο» της χώρας, ενώ στην πορεία υπήρξαν αλλαγές τις οποίες χαρακτήρισε «μνημείο αδιαφάνειας». Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εννέα ομίλους, αλλά στο τέλος κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά. Αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όπως η κατάργηση της δυνατότητας διατήρησης του 30% της Ελληνικό Α.Ε. από το Δημόσιο.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί και αντικείμενο ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει εντός των προσεχών εβδομάδων την απόφασή του.
Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεσμεύεται με ισχυρές ρήτρες αποζημιώσεων (π.χ. η άμεση ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών, η ταχύτατη αδειοδότηση) οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως συνέβη στην περίπτωση των οδικών αξόνων. Το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της ήπιας αξιοποίησης του ακινήτου, ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα πόλη 30.000 κατοίκων μέσα στην Αττική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img