Στην αρχαιότητα, οι μύθοι ήθελαν τον Μέγα Αλέξανδρο να είναι ένας από τους πιο φανατικούς λάτρεις του νερού που ανέβλυζε από την πηγή της Σουρωτής. Την επισκεπτόταν, μάλιστα, τακτικά για να πάρει το πολύτιμο… δώρο της. Πρόκειται για την ίδια ιαματική πηγή όπου μέχρι και σήμερα ρέει το ομώνυμο φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό και η οποία έλαβε πριν από μερικές ημέρες την επίσημη αναγνώριση του υπουργείου Τουρισμού ως ιαματικός φυσικός πόρος.
Κατόπιν τούτου, το νερό της Σουρωτής είναι και με τη… βούλα το μοναδικό στην Ελλάδα κατάλληλο για ποσιθεραπεία. Η αναγνώριση αυτή, που ουσιαστικά δίνει τα εχέγγυα για τον υγιεινό και τον ωφέλιμο χαρακτήρα του νερού για τον οργανισμό, θα γίνει στο επόμενο διάστημα «πολιορκητικός κριός» για την εταιρία Σουρωτή, που εκμεταλλεύεται την πηγή, προς τις αγορές του εξωτερικού.
«Η εν λόγω εξέλιξη δίνει στη Σουρωτή ένα άλλο κύρος και δημιουργεί μια υπεραξία για την επιχείρηση και τις προσπάθειές της στο εξωτερικό, που θέλουμε να εντατικοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο διευθύνων σύμβουλος της βορειοελλαδίτικης εταιρίας Γιάννης Ιωαννίδης. Ερχεται μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, σε μια πολύ καλή στιγμή, αφού το 2015 συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της πηγής της Σουρωτής από γαλλικά στρατεύματα, τα οποία είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή και έφτιαξαν το πρώτο υποτυπώδες εμφιαλωτήριο.
Η επίσημη αναγνώριση, που βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη χημική και τη μικροβιολογική σύνθεση του νερού, θα χρησιμοποιηθεί στις νέες προωθητικές ενέργειες της εταιρίας εκτός συνόρων, όπου η Σουρωτή «χτίζει» σταδιακά το όνομά της. Το 2014 έκανε την είσοδό της στον Καναδά και στη Νότια Κορέα, ενώ παράλληλα εντατικοποιεί την παρουσία της σε αγορές όπου είχε ήδη εξαγωγές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Σήμερα οι εξαγωγές επί του τζίρου της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης ανέρχονται στο 7%, με σκοπό να φτάσουν στο 10% στα τέλη του 2015 και να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Σημειώνεται ότι ο φάκελος για την αναγνώριση κατατέθηκε στο υπουργείο Τουρισμού το 2009.
Μαρία Μαθιοπούλου



