Το ημερολόγιο έγραφε 9 Νοεμβρίου 1989 όταν στο χωρισμένο, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, Βερολίνο γραφόταν μία από τις σημαντικότερες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας, σηματοδοτώντας από τη μία τον «θάνατο» της ΕΣΣΔ κι από την άλλη την επικράτηση της Δύσης ως νικήτριας σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που ονομάστηκε «Ψυχρός».
Χθες η παντοδύναμη πια Γερμανία γιόρτασε την 25η επέτειο της ιστορικής πτώσης του Τείχους που δίχαζε το Βερολίνο αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Μόνο που φέτος στη γιορτή έριχναν βαριά τη σκιά τους γεγονότα-φωτιά, όπως η συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Στα πρόθυρα»
«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Ορισμένοι θα έλεγαν ότι έχει αρχίσει ήδη» τόνιζε το Σάββατο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αναφερόμενος κυρίως στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Ουκρανία. Ο λόγος του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ανήκει σε μια γενιά πολιτικών που μοιάζει να εκλείπει πια από το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Στη γενιά πολιτικών που έζησαν τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τον διαρκή τρόμο που προκαλούσε στον κόσμο η πιθανότητα να μετατραπεί σε «θερμός» ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.
Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα των τελευταίων μηνών αποτελούν συνέπειες μυωπικών πολιτικών (…), οι οποίες αψηφούν τα συμφέροντα των εταίρων», ενώ τόνισε ότι «εκείνοι (οι δυνάμεις της Δύσης) πιστεύουν ότι κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο» εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της Ρωσίας τα έτη που ακολούθησαν. Τέλος, ο «πατέρας της περεστρόικα» δήλωσε πως είναι «απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προασπίζεται σήμερα καλύτερα από οποιονδήποτε τα συμφέροντα της Ρωσίας»!
Μέρκελ: Στη σάουνα 25 χρόνια πριν
«Ηταν ένα θαύμα το ότι όλα έγιναν ειρηνικά» εκείνη την ημέρα, θυμάται σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ, που αποκαλύπτει ότι στις 9 Νοεμβρίου 1989 τα γεγονότα τη βρήκαν στον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι της από τη σάουνα (!), όταν είδε ένα πλήθος να κατευθύνεται προς το δυτικό Βερολίνο και το ακολούθησε. Πέρασε και η ίδια «στην άλλη πλευρά», όπου συναντήθηκε με Δυτικογερμανούς. Εκεί «γιόρτασα με ανθρώπους που μου ήταν τελείως ξένοι. Ηταν ένα απίστευτο αίσθημα ευτυχίας». «Υπήρχε μεγάλη έξαψη επί εβδομάδες. Στον δρόμο μου βρίσκονταν άρματα μάχης από την 7η Οκτωβρίου» λέει η ίδια, που εκείνη την εποχή δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά «μια 35χρονη επιστήμονας στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας».
Η Γερμανία ενώθηκε, οι διαφορές παραμένουν
«Επικό πλήγμα στην τυραννία» χαρακτήριζε χθες η Ανγκελα Μέρκελ την πτώση του Τείχους, την ύπαρξη του οποίου φέτος θύμισε η τοποθέτηση μπαλονιών κατά μήκος της πορείας διαχωρισμού που ακολουθούσε το σύμβολο του μίσους στο μεταπολεμικό Βερολίνο. Παρά τους εορτασμούς, όμως, τα σημάδια των δύο Γερμανιών υπάρχουν ακόμα. Στα πρώην δυτικά κρατίδια, για παράδειγμα, ο μέσος μισθός το 2013 βρισκόταν στα 3.200 ευρώ, ενώ στα πρώην ανατολικά ίσα που έφτανε τα 2.700. Και η ανεργία, όμως, στα πρώην δυτικά κρατίδια πέρυσι βρισκόταν στο 6%, την ώρα που στα πρώην ανατολικά ξεπερνούσε το 10%. Αν και είναι πια αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι πρώην Ανατολικογερμανοί έχουν ισότιμη θέση στη σημερινή Γερμανία, η «ψαλίδα» παραμένει -ως έναν βαθμό- ανοικτή σε κρίσιμα ζητήματα, οικονομικής κυρίως φύσης, που αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο κοινωνικό μωσαϊκό της σύγχρονης εκδοχής της χώρας.



