Βόμβα εξαπέλυσε χθες ο κ. Σπύρος Μουζακίτης, καταγγέλλοντας ότι την περίοδο που ο ίδιος και ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης ήταν οικονομικοί εισαγγελείς υφίσταντο ωμές παρεμβάσεις, ειδικά όταν ερευνούσαν το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ» και τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων!
Οπως λέει συγκεκριμένα: «Στο διάστημα που δουλεύαμε τη “λίστα Λαγκάρντ” ήμασταν συνεχώς υπό την απειλή άσκησης πειθαρχικής δίωξης». Ως ενδεικτικό της αντιμετώπισης που είχαν παραθέτει το γεγονός ότι δεν τους έδιναν καμία βοήθεια και δεν τους προμήθευαν ούτε χαρτί και γραφική ύλη!
Μονόδρομος η παραίτηση
Δεκαπέντε μήνες μετά την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μουζακίτης αποκαλύπτει ότι οι πιέσεις ήταν τόσο ασφυκτικές ώστε η παραίτηση να γίνει μονόδρομος. Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας μιλάει για σκοτεινές πτυχές και για απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο του ιδίου και του συναδέλφου του, και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μας έλεγαν, “κύριοι, κάτω τα μολύβια, είστε αναρμόδιοι, δεν μπορείτε να συνεχίσετε”».
Κατά την άποψή του, η ρύθμιση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον Ιανουάριο του 2013, με την οποία θεσπίστηκε ο θεσμός του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, ήταν «μήνυμα προς τον ίδιο και τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη», ενώ είχαν ήδη ανοιχτές υποθέσεις και σε εκκρεμότητα κλήσεις για απολογίες πολιτικών προσώπων. Ο κ. Μουζακίτης προσθέτει ότι οι δικογραφίες που χειρίζονταν επέστρεψαν στους νέους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού στο μεταξύ είχαν παραιτηθεί ο ίδιος και ο κ. Πεπόνης, και είχε θεσπιστεί η μεταβατική διάταξη.
Αλλά και νωρίτερα, όπως τονίζει, νομοσχέδιο που προωθούσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ως υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρούσε την κατάργησή τους (του ίδιου και του κ. Πεπονή) λόγω συγκεκριμένων ποινικών προκαταρκτικών δικογραφιών που είχαν ανοίξει.
Εκτός από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», η δικογραφία που ενόχλησε περισσότερο ήταν εκείνη για τα δάνεια των κομμάτων, «μια και είχαν χορηγηθεί χρήματα από τις τράπεζες χωρίς εμπράγματες ασφάλειες». «Οταν η έρευνα έφτασε στα δάνεια των κομμάτων μας είπαν “τέρμα, δεν ασχολείστε εσείς με αυτές τις υποθέσεις”» ανέφερε, για να προσθέσει: «Με το που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο του 2011 τη δικογραφία των δανείων των κομμάτων μάς απεστάλη το σχέδιο κατάργησής μας». Τελικώς, «η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων τακτοποιήθηκε με μια νομοθετική διάταξη, μια τροπολογία που έλεγε ότι δεν έχει ευθύνη κανένας».
Σφοδρή επίθεση στον τέως οικονομικό εισαγγελέα έκανε ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Σε δήλωσή του ισχυρίζεται ότι: «Ο δικηγόρος Σπ. Μουζακίτης από ανεπαρκής εισαγγελικός λειτουργός σήμερα γίνεται και κοινός συκοφάντης» προσθέτοντας ότι, για όσα τον αφορούν, «ψεύδεται ασυστόλως». Υπενθυμίζει ότι η επιλογή των οικονομικών εισαγγελέων γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (όχι από τον υπουργό) και ότι «ουδέποτε υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία για κατάργηση του θεσμού».