Για «ένοχη σιωπή» του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λόγο ο οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόιλ. Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο Ντόιλ αναφέρεται στην Κριστίν Λαγκάρντ και στα ψιλά γράμματα της επιστολής της προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου «νίπτει τας χείρας της» στην ελληνική υπόθεση.
Αφού η Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι, κατά το ΔΝΤ, η ελληνική λίστα είναι επαρκώς περιεκτική, προσθέτει: «…Αλλά η οριστική εκτίμηση για το ζήτημα αυτό θα βασιστεί κυρίως στην αξιολόγηση από τα κράτη μέλη και από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Λιτότητα
Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του για ό,τι θα συνέβαινε αν οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν ότι η λίστα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει σημείο εκκίνησης.
Το μήνυμα θα ήταν πολύ διαφορετικό αν η φράση ήταν «…και θα παρότρυνα (σθεναρά;) εσάς και τους Ευρωπαίους συναδέλφους σας να καταλήξετε γρήγορα σε μια παρόμοια εκτίμηση». Γιατί το ΔΝΤ δεν παίρνει μια ξεκάθαρη θέση; Η εξήγηση είναι πιθανότατα ότι, κατά το ΔΝΤ, μια απόρριψη της λίστας από τους Ευρωπαίους δεν θα οδηγούσε σε ένα Grexit και αν οδηγούσε, δεν θα ήταν συστημικά επικίνδυνο.
Ομως, ο λόγος που υπάρχει το ΔΝΤ είναι ότ δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τύχη και άρα το Ταμείο δεν πρέπει να παίρνει τέτοια ρίσκα. Αφού πυροδότησε φυγή καταθέσεων μέσω των προειδοποιήσεών της, η Λαγκάρντ με την επίμαχη φράση στην επιστολή της βοηθάει τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης να επιβάλουν τη λιτότητα. Η Λαγκάρντ πάντως χθες, σε συνέντευξή της στο MSNBC, τόνιζε ότι «η επιτυχία του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο έχει τεθεί και από το πώς θα εφαρμοστεί».


