Η ανοικοδόμηση έχει προχωρήσει, αλλά η πληγή στο σώμα της πόλης δεν έχει κλείσει -και, ενδεικτικά, στην πορεία μνήμης δεν έλειψαν τα (σχετικά λίγα) πανό που έδειχναν την πικρία για την τελευταία δικαστική απόφαση, με την οποία είχαν απαλλαχθεί οι σεισμολόγοι που είχαν εμφανιστεί καθησυχαστικοί μετά τους πρώτους σεισμούς. Οι τραυματίες από το χτύπημα του εγκέλαδου ξεπέρασαν τους 1.500, ενώ σε 70.000 ανήλθε ο αριθμός των αστέγων.
Χθες, η πορεία κατέληξε στην πλατεία του καθεδρικού ναού της πόλης και στις 03:32 διαβάστηκαν τα ονόματα όλων των θυμάτων και οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα 309 φορές. «Επιτέλους, έχουμε τα αναγκαία χρήματα που ζητούσαμε. Αν ανοίξουν γρήγορα όλα τα εργοτάξια, μπορώ να προβλέψω ότι το πολύ μέχρι το 2019 ή το 2020 η ανοικοδόμηση θα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο δήμαρχος της Λ’ ‘Ακουιλα, Μάσιμο Τσιαλέντε. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, υπογραμμίζουν παράλληλα ότι και η λαϊκή αγορά της πόλης, έπειτα από 750 χρόνια υποχρεώθηκε πρόσφατα να μεταφερθεί από την πλατεία του καθεδρικού ναού σε απόκεντρη περιοχή, με ουσιαστική αποδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας.
Το εφετείο της Λ”Ακουιλα τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάνθηκε ότι η επιτροπή «Μεγάλων Κινδύνων» της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δεν φέρει ποινικές ευθύνες σχετικά με δηλώσεις «καθησυχαστικού χαρακτήρα» τις ημέρες που προηγήθηκαν του μεγάλου σεισμού της 6ης Απριλίου 2009. Πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αντιθέτως, είχε θεωρήσει ότι με την στάση και τις δηλώσεις τους, τα μέλη της επιτροπής, είχαν καθησυχάσει υπερβολικά τους πολίτες, αποθαρρύνοντάς τους, ουσιαστικά, να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Μετά την απόφαση του εφετείου, η Πολιτική Προστασία της χώρας ζήτησε, μάλιστα, από μερικούς συγγενείς θυμάτων να επιστρέψουν τις χρηματικές αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί το 2013, μια κίνηση η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σειρά αντιδράσεων και καυστικών σχολίων.