Γυμνοί απέναντι στις φλόγες

Αν και η αντιπυρική περίοδος επισήμως έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου (και το καλοκαίρι πλησιάζει), οι δυσκολίες είναι μεγάλες και οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής είναι ιδιαίτερα τραγικές στον υλικό εξοπλισμό

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και ειδικά το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οδεύουμε σταδιακά στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2015, εν μέσω δεκάδων σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων στον μηχανισμό, αλλά και στις δυνατότητες πρόληψης. Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, ΟΤΑ, Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία κ.λπ.), όπου θα τεθούν, επισήμως και επί τάπητος, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και οι προτάσεις για την προετοιμασία.

Ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο διαμορφώνεται ανά περιφέρεια, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ωστόσο, οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής είναι φέτος ιδιαίτερα έντονες στον υλικό εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται να έχουν βαλτώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης όλοι οι διαγωνισμοί για προμήθεια στολών πυρκαγιάς, μπότες και κράνη. Ακόμα χειρότερα, «παγωμένοι» είναι οι διαγωνισμοί και για την προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα της Πυροσβεστικής, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται! Ως εκ τούτου, είναι αδύνατος ο ανεφοδιασμός όλων αυτών των αναγκαίων εξοπλισμών προς το παρόν και ενώ η αντιπυρική περίοδος επισήμως έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου και το καλοκαίρι πλησιάζει. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η Πυροσβεστική έχει κληθεί να επιχειρήσει στη Σάμο, στο Ρέθυμνο της Κρήτης (όπου απειλήθηκαν και σπίτια), στη Λαμία, στον Μονόλιθο Ρόδου και στον Πάρνωνα.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο είναι όσα συμβαίνουν με τον στόλο των αεροσκαφών και των οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές, τα διαθέσιμα εναέρια μέσα προβλέπεται για τη φετινή περίοδο να είναι περίπου ανάλογα με τα περσινά (κατά πολύ λιγότερα από παλαιότερα έτη δηλαδή), ανάλογα με την ετοιμότητα των αεροσκαφών που θα είναι σε θέση να προσφέρει στη δασοπυρόσβεση η Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει και την ευθύνη της πτητικότητας και της συντήρησης αυτού του στόλου. Ετσι, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προβλέπεται να είναι διαθέσιμα μέσα στο καλοκαίρι 14 με 15 καναντέρ, ενώ θα έπρεπε να είναι 21. Ωστόσο, τα υπόλοιπα έξι με εφτά ειδικά σχεδιασμένα για αεροπυρόσβεση αεροσκάφη έχουν παροπλιστεί και «κανιβαλιστεί» για να προσφέρουν τα ανταλλακτικά τους σε αυτά που θα επιχειρούν, εξαιτίας έλλειψης πόρων για προμήθεια ανταλλακτικών! Στην εναέρια δύναμη δασοπυρόσβεσης θα προστεθούν 10 ενοικιαζόμενα ελικόπτερα, 18 ψεκαστικά PZL και πέντε ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (δύο Super Puma και τρία BK). Σε ό,τι αφορά, τώρα, τον στόλο των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτός αριθμεί 3.000 οχήματα, εκ των οποίων τα 1.700 είναι υδροφόρα.

Προετοιμασία

Σύμφωνα, πάντως, με υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, το επίσης μεγάλο ζήτημα με το οποίο αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο μηχανισμός κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι η δυνατότητες ή όχι προετοιμασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Αν και ο βαθμός ετοιμότητας, επισήμως τουλάχιστον, αναμένεται να διαπιστωθεί κατά την επίσημη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και τη φετινή χρονιά ούτε δασικοί δρόμοι θα ανοιχτούν ούτε καθαρισμοί δασών θα γίνουν, γιατί πολύ απλά η Δασική Υπηρεσία δεν έχει χρήματα!

«Με  όλες τις δυνάμεις και την ψυχή μας»

Αυτό που σίγουρα όμως θα αποτελεί το φόβητρο των επιτηδείων είναι οι αυξημένες δυνατότητες που έχει επιδείξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η Πυροσβεστική στον τομέα του Ανακριτικού και στις δυνατότητες εντοπισμού και πάταξης των εμπρηστών. Αναφορικά με το προανακριτικό έργο που έχει συντελεστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, μόνο για το 2014 σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 270 ατόμων, εκ των οποίων οι 215 για εμπρησμό από αμέλεια και οι 55 για πρόθεση. Από αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία του Αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 150 άτομα.
Το ύστατο στοίχημα είναι οι καιρικές συνθήκες που θα υπάρξουν το φετινό καλοκαίρι, για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν ακόμα προβλέψεις, αλλά σε κάθε περίπτωση και όπως μετέφερε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» υψηλόβαθμος αξιωματικός του Σώματος, «το κυριότερο όπλο των Ελλήνων πυροσβεστών είναι η ψυχή τους, που σε συνδυασμό με τη γνώση, την εκπαίδευση και την πείρα τους θα δώσουν και αυτό το καλοκαίρι όλες τους τις δυνάμεις για το πλέον επιτυχημένο αποτέλεσμα όπως κάθε άλλη χρονιά».

Θοδωρής Παναγιωτίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα