Η στάση του κόμματος όταν γίνει η ψηφοφορία δεν αποκλείεται να προκαλέσει διαγραφές και διάσπαση
Διπλό μήνυμα επιχείρησε να στείλει ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ. Το ένα προς την κυβέρνηση και το άλλο προς το εσωτερικό του κόμματός του, λίγες ώρες μάλιστα προτού συνεδριάσει το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., που συγκαλείται σήμερα στη Συγγρού. Με νάρθηκα στο χέρι (μετά το πρόσφατο ατύχημα που είχε παίζοντας με τον γιο του μπάσκετ) ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι είναι ανοιχτός «για μια μεγάλη συνεννόηση που είναι ακόμα εφικτή, για να αλλάξει η χώρα πολιτική και όχι για να στηρίξουμε αυτήν την πολιτική και να μείνουμε στα αδιέξοδα», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να συναινέσει.
Από την άλλη, απευθυνόμενος ουσιαστικά στην εσωκομματική του αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και να πει «ναι» σε μια συμφωνία που ακόμη δεν ξέρει τι θα περιέχει. Πάντως, εάν η συμφωνία είναι σε γενικές γραμμές όπως αυτή που εμφανίστηκε χθες, ο πονοκέφαλος της Ν.Δ. θα είναι μεγάλος, αφού δύσκολα θα μπορέσει να πείσει όλους τους βουλευτές της να μην την ψηφίσουν.
Διαφοροποιήσεις
Οι πιθανές διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή θα οδηγήσουν στο πρώτο crash test τη ΝΔ μετά την ήττα της στις εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν διαγραφές και διάσπαση. Οπως και να ‘χει, δεν θα είναι καθόλου εύκολη η διαχείριση ενός «ναι» ή ενός «όχι» στα μέτρα από τον κ. Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές ευχήθηκε «να μην πρόκειται για τη φοροεπιδρομή για την οποία ακούει» και ανέφερε ότι έχει ιστορική ευθύνη ο πρωθυπουργός να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Για τη συμφωνία υπενθύμισε ότι οι δανειστές ζητούσαν από τη δική του κυβέρνηση στην αρχή μέτρα 2,6 δισ. ευρώ και στη συνέχεια 1,6 δισ., εκ των οποίων το 1 δισ. καλυπτόταν με το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο (όπως είπε) περιείχε μόνο ένα σκληρό μέτρο, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Νίκος Ελευθερόγλου
Σε άλλη γραμμή από τον Αντ. Σαμαρά ο Κ. Μητσοτάκης
Αντίθετος σε ενδεχόμενη καταψήφιση από τη Ν.Δ. της συμφωνίας με τους εταίρους εμφανίστηκε χθες (Real FM) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την προ πενταετίας τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά, μόλις μία ημέρα πριν από τη σημερινή σύγκληση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου εν πολλοίς θα αποφασιστεί η στάση του κόμματος. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 – εγώ ήμουν αντίθετος, θυμίζω, τότε, αλλά υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου Μνημονίου. Στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας.
Η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα βάλει ”πλάτη” στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάλλοντας ευθέως κατά του κ. Σαμαρά.
«Αποστάσεις»
«Εγώ, όμως, επιμένω ότι και μια μέτρια συμφωνία σήμερα είναι καλύτερη από μη συμφωνία. Και πάνω σε αυτήν τη βασική παραδοχή πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούν και η Ν.Δ. και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο κ. Τσίπρας έχει μια δυνατότητα, έστω και σήμερα, να αναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, παίρνοντας αποστάσεις από διάφορες ακραίες φωνές στο κόμμα του, που σίγουρα δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια».
Δ. Χατζηδάκης: Να πάμε με λαμπάδες στον Κώστα Καραμανλή!
Μήνυμα προς τη Συγγρού, αλλά και προς την πλατεία Μαβίλη έστειλαν τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. «Σύνδεσμος 74», που έκαναν χθες την πρώτη δημόσια παρέμβασή τους μετά την εκλογική ήττα του κόμματος. Πάνω από 400 στελέχη με μεγάλη πορεία στον χώρο της Κεντροδεξιάς (και χωρίς κανέναν βουλευτή ή πολιτευτή, μια και δεν τους είχε σταλεί πρόσκληση) πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Θέατρο Χατζηχρήστου με… άρωμα αλλαγής ηγεσίας στη Ν.Δ., παρόλο που στο επίσημο κείμενο – ιδεολογική παρέμβαση κυριάρχησε το αίτημα για ενωτικό συνέδριο πολιτικής αναγέννησης του χώρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ανασυγκρότηση της κατακερματισμένης Κεντροδεξιάς, ακούστηκε και η άποψη ότι μόνο ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν έλειψαν επίσης οι βολές κατά στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά και οι αιχμές για την παραμονή του στην προεδρία του κόμματος μετά την ήττα, αν και στόχος του συνδέσμου σαφώς δεν ήταν να τεθεί θέμα ηγεσίας.
Αίσθηση προκάλεσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης (πολιτικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), ο οποίος υποστήριξε: «Την παράταξη μπορεί να την ενώσει ένας άνθρωπος. Και αυτός που μπορεί να συνεπάρει τον κόσμο είναι ο Κώστας Καραμανλής. Πρέπει όλοι μαζί να του ζητήσουμε να μπει μπροστά. Και, αν δεν θέλει, να πάμε με λαμπάδες να τον βγάλουμε έξω. Εχει στην καρδιά του τη Ν.Δ. – δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα».
Καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν και ο Αγγελος Μοσχονάς, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η παράταξη έχει ιστορία. Οι αρχηγοί που έχαναν έφευγαν», ενώ επιτέθηκε σε στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, τους οποίους κατηγόρησε για την εικόνα της Ν.Δ., τονίζοντας: «Καταργήσαμε την εσωκομματική δημοκρατία. Η παράταξη πρέπει να ανανεωθεί. Κανένας από εμάς δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες».
«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ σήμερα ούτε για να φτιάξουμε κόμμα ούτε για να εκλέξουμε αρχηγό. Ηρθαμε για να δούμε πώς θα βοηθήσουμε στην ανασύνταξη της παράταξης» τόνισε η πρόεδρος του συνδέσμου Βάσια Ηλιοπούλου.
Ο Δ. Τσιγγoύνης χαρακτήρισε «απαράδεκτο το να διαγκωνίζονται μερικοί για να πάμε προς την Ακρα Δεξιά ή την Ακρα Αριστερά» και τόνισε τη σημασία αυτής της κίνησης για να ανοίξει η ιδεολογική συζήτηση στη Ν.Δ.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Παπανικολάου (δήμαρχος Γλυφάδας) ως πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ.
Εκτός των βασικών συντελεστών της κίνησης Γιώργου Βαρδαλάκη, Βάσιας Ηλιοπούλου, Κώστα Κωστούλα, Θόδωρου Μπεχράκη, Αντώνη Σγαρδέλη, Κυριάκου Στεφανάκου, Σίλβιας Ιωαννίδου, Κυριάκου Γριβέα, το «παρών» έδωσαν οι Μ. Αναγνωστάκης, Κ. Σμυρλής, Αγγ. Μπρατάκος, Αυγ. Βυτζηλαίος, Γ. Τρυφωνίδης, Κ. Πάσχος κ.ά.
Ν. Σταυρουλάκης