«Πόλεμος» για τα 5,3 R του Ευβοϊκού

Η επιστροφή του Εγκέλαδου στη θαλάσσια περιοχή που είχε δώσει τους δίδυμους σεισμούς προκαλεί διαφωνίες μεταξύ σεισμολόγων

Στη θαλάσσια περιοχή που τον περασμένο Νοέμβριο είχε δώσει τους δίδυμους σεισμούς, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, στρέφουν ξανά την προσοχή τους οι σεισμολόγοι μετά τη χθεσινή… επιστροφή του Εγκέλαδου στην βόρεια Εύβοια, που έπιασε (κυριολεκτικά) στον ύπνο τους κατοίκους της Χαλκίδας, της Αττικής, της Φθιώτιδας και άλλων περιοχών της κεντρικής Ελλάδας. Η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, που στις 04.09 «ταρακούνησε» τον Ευβοϊκό, είχε εστιακό βάθος μόλις 13 χλμ. (επιφανειακός σεισμός), προήλθε από το ίδιο υποθαλάσσιο ρήγμα που είχε αναστατώσει την περιοχή πριν από λίγους μήνες και πυροδότησε νέα κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων, καθώς, σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου, μεγαλύτερου σεισμού.

«Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Εύβοια ήταν ο κύριος, πρέπει να περάσουν ακόμα ένα ή δύο 24ωρα. Ακόμα όμως και αν γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ, δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος υπενθύμισε και τις πρόσφατες προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ για έναν ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε: «Δεν είναι κάτι πρωτοφανές ούτε προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει τρεις σεισμούς λίγο μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, μοιάζει να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμησή μας σχετικά με τις περιορισμένες δυνατότητές του».

Οι σεισμολόγοι χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να διώξουν το… φάντασμα της Αταλάντης, ξεκαθαρίζοντας: «Το υποθαλάσσιο ρήγμα που ευθύνεται για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ βρίσκεται κοντά στο ρήγμα-φόβητρο της περιοχής, αλλά δεν μπορεί να το… ξυπνήσει». Εως αργά χθες το βράδυ παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, καταγράφοντας δεκάδες μικρότερους σεισμούς.

Λέκκας:«Καμία ανησυχία για το ρήγμα της Αταλάντης»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, δεν απέκλεισε πάντως ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας. «Φαίνεται ότι υπάρχει σταδιακή εκτόνωση της σεισμικής έντασης με δεκάδες δονήσεις μικρού μεγέθους. Δεν θα ήταν όμως παράξενο να σημειωθεί ακόμα ένας σεισμός, περίπου ίδιας έντασης. Η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στα βόρεια της Χαλκίδας προήλθε από το υποθαλάσσιο ρήγμα που προκάλεσε τους σεισμούς του Νοεμβρίου και δεν είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Αταλάντης» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα