Στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιμένουν ότι (ακόμα και αν στο δημοψήφισμα υπερισχύσει το «Ναι») δεν πρόκειται να ανοίξουν και ότι το όριο των 60 ευρώ θα μειωθεί κι άλλο (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μετρητών)
Οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ξεμένουν από ρευστό. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως οι τράπεζες θα ανοίξουν είναι εκτός πραγματικότητας. Εξηγούν ότι το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να μειωθεί -οι περισσότεροι κάνουν λόγο για 20 ευρώ-, αλλά κι αυτό το μικρότερο όριο θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των μετρητών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρίστες που έχουν κάρτες τραπεζών του εξωτερικού μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών ποσά πολλαπλάσια των 60 ευρώ που είναι το ημερήσιο όριο. Συγκεκριμένα, μπορούν να κάνουν αναλήψεις ποσά ίσα με το ημερήσιο όριο που έχουν συμφωνήσει με τη δική τους τράπεζα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται εκροές μετρητών και στερεί από το τραπεζικό σύστημα μετρητά που δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.
Το Eurogroup
Ακόμα και στην περίπτωση που πλειοψηφήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν κύκλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων. Διευκρινίζουν ότι για να ξαναμπεί «νερό στ’ αυλάκι», δηλαδή ρευστότητα στο σύστημα, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει διασφαλίσει ότι οι τράπεζες είναι φερέγγυες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται απόφαση του Eurogroup περί σύναψης συμφωνίας τέτοιας με την Ελλάδα που να δικαιολογεί την ομαλή πορεία της χώρας μέσω ενός σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος και νέου χρηματοδοτικού σχεδιασμού, αφού η κυβέρνηση ανέτρεψε τα πάντα. Η κυβέρνηση οδήγησε την ελληνική οικονομία σε εκτροχιασμό σε τέτοιο βαθμό, που Δημόσιο και ιδιώτες κήρυξαν στάση πληρωμών. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε συντάξεις ούτε μισθούς τον επόμενο μήνα, αφού δεν έχει έσοδα. Οι φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ ο τζίρος στην αγορά έχει μειωθεί 30%, που σημαίνει απώλειες από τον ΦΠΑ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν τις νέες τρύπες, θα πρέπει να βρουν χρήματα είτε από τους υφιστάμενους είτε νέους μετόχους ή από αλλού. Προς το παρόν κρατικά κεφάλαια δεν υπάρχουν διαθέσιμα όπως ήταν μέχρι πρόσφατα, όταν η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα. Ακόμα και αν η Ελλάδα μπει σε τρίτο πρόγραμμα, δεν είναι σίγουρο αν θα προβλεφθούν νέα κεφάλαια και πόσα για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνεπώς, το ενδεχόμενο για «κούρεμα» των καταθέσεων είναι ανοιχτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% του ΑΕΠ της χώρας, περίπου 130 δισ. ευρώ, είναι χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ELA).
Σε περίπτωση που πλειοψηφήσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα, η χώρα θα έχει έχει μπει σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε άλλο νόμισμα. Σε αυτή την περίπτωση τα ενδεχόμενα είναι δύο: και «κούρεμα» καταθέσεων και υποτίμηση της περιουσίας των Ελλήνων, αφού η πτώση του ΑΕΠ δεν θα περιοριστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 2 ή του 3%, αλλά πάνω από 10%.
Πρόκειται για μονοπάτι που δεν υπάρχει προς το παρόν ούτε στον χάρτη.
«To κούρεμα»
Σε ό,τι αφορά γενικότερα το «κούρεμα» των καταθέσεων, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Πράγματι, υπάρχει η Οδηγία 49 της Ε.Ε. για το όριο των 100.000 ευρώ. Ομως η ισχύς της είναι από το 2016. Εως τότε την προστασία των καταθέσεων έχει το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων), το οποίο δεν έχει παραπάνω από 3 δισ. ευρώ.
Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν τα χρήματα σε ευρώ για να αποζημιωθούν οι Ελληνες καταθέτες αναλόγως των ζημιών που πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και τον ELA.
Ισως να χρειαστούν περίπου 18-20 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αν δεν υπάρξει ένθερμη στήριξη από την Ευρώπη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε «κούρεμα» 15% όλων των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ ή μεγαλύτερο, αν το όριο είναι στα 10.000 ευρώ.
Χρήστος Ιωάννου



