Οι τζιχαντιστές στην Ευρώπη ως μετανάστες

Το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτεί τα παράνομα δίκτυα διακίνηση των λαθραίων στη Μεσόγειο, δηλώνει τώρα η πρόεδρος της Eurojust!

Ο ισλαμοεξτρεμιστικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ευρώπη -εδραιώνει την παρουσία του στα ανατολικά της Τουρκίας και στη Λιβύη, ενώ η βόρεια Αφρική «βράζει»- και αναζητά κάθε πρόσφορη πρόσβαση για να διαπεράσει το δίχτυ αντιτρομοκρατικής ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας Eurojust της Ε.Ε., οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) περνούν στην Ευρώπη λαθραία μέσω των θαλάσσιων συνόρων του Νότου, κρυμμένοι ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, των οποίων η έλευση αποτελεί πλέον καθημερινή ρουτίνα για τις Αρχές που τους περισυλλέγουν στα ναυάγια και στις ακτές της Μεσογείου (οι διασωθέντες το 2015 έχουν ήδη υπερβεί τους 70.000).

Η πρόεδρος της Eurojust Μισέλ Κονίνσκ έδωσε, όμως, χθες μια επιπλέον διάσταση του προβλήματος της λαθραίας διείσδυσης μεταναστών: Τα παράνομα δίκτυα που τους διακινούν, χρεώνοντας υπέρογκα ποσά για να τους μεταφέρουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, αποτελούν μια βιομηχανία που χρηματοδοτεί απευθείας την τρομοκρατία του Ι.Κ. Η προσοχή των διωκτικών Αρχών εστιάζει ειδικότερα στη Λιβύη, όπου η παράκτια πόλη της Σύρτης έχει μετατραπεί σε θύλακα του Ι.Κ. και σε αφετηρία για καραβάνια μεταναστών προς την Ε.Ε. Οι δε πόλεις στις λιβυκές ακτές, υπό τον έλεγχο του Ι.Κ., μετατρέπονται σε προπύργια οργάνωσης «σομαλικού τύπου» πειρατείας στη Μεσόγειο από τους τζιχαντιστές. Η πειρατεία προστίθεται έτσι στο τρίγωνο της τζιχαντιστικής απειλής στην Ε.Ε., «τρομοκρατία – λαθραία διακίνηση μεταναστών – έγκλημα στον κυβερνοχώρο».

Απέναντι στην απειλή αυτή, η Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει ακόμα στρατηγική αποφασιστικής δράσης – πέραν των περιπολιών και της μετάθεσης στον ΟΗΕ όποιας απόφασης για εμπλοκή πολεμικών πλοίων.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική ηγεσία δεσμεύεται να καταδιώξει «με δύναμη και αποφασιστικότητα» τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς όμως να δεσμεύει αντίστοιχα ισχυρή δύναμη πυρός στα πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ. Μιλώντας στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιορίστηκε σε διακηρύξεις του στιλ «δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στο Ισλάμ», «οι ιδεολογίες ηττώνται με καλύτερες ιδέες», «θα ενισχύσουμε τους συμμάχους μας που πολεμούν στο μέτωπο» (σ.σ.: τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης), αλλά απέκλεισε την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στο πεδίο.

Την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο μέτωπο αναμέτρησης με το Ι.Κ. απέκλεισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που, ενώπιον εκτάκτου διαβούλευσης στη Βουλή για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εντός του συριακού εδάφους, διευκρίνισε ότι η χώρα του θα μπορούσε να οργανώσει αποκλειστικά αεροπορικές επιδρομές.

HSBC: «Αποκεφαλισμοί» υπαλλήλων

Νεαροί Βρετανοί αντέγραψαν τη σκηνοθεσία των βίντεο τρομοκράτησης που διακινούν οι τζιχαντιστές (απαθανατίζοντας εκτελέσεις ομήρων διά αποκεφαλισμού), για να «διασκεδάσουν», ενώ βρίσκονταν σε εκδρομή με την εταιρία τους. Οι υπάλληλοι της HSBC γύρισαν βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται ντυμένοι στα χρώματα των μαχητών του Χαλιφάτου, φορούν κουκούλες και απειλούν με ψεύτικο μαχαίρι συνάδελφό τους, ντυμένο με την πορτοκαλί ενδυμασία των μελλοθάνατων ομήρων, φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»). Το ανέβασαν στο Instagram και η εφημερίδα «Sun» πρόλαβε να το προβάλει στον ιστότοπό της. Η τράπεζα τους απέλυσε. Εκπρόσωπος της HSBC ζήτησε συγγνώμη από όλους εκείνους που μπορεί να προσέβαλε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα