Η δημιουργία hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα για την ταυτοποίηση μεταναστών σε προτεραιότητα!
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το ζήτημα της δημιουργίας των λεγόμενων hot spots, των κέντρων για την καταγραφή των εισερχόμενων προσφύγων πολέμου και των οικονομικών μεταναστών στις χώρες εισόδου στην περιφέρεια Σένγκεν και την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους πρώτους, είχε τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα. Στόχος των 28 είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της παροχής ασύλου στους δικαιούχους και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν η μετεγκατάσταση και η επιστροφή όσων εισήλθαν παρατύπως.
Η χρηματοδότηση
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν στην Ελλάδα (όπως και στην Ιταλία) προθεσμία έως τον Νοέμβριο για να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία των εν λόγω κέντρων ταυτοποίησης, εγκρίνοντας και την αντίστοιχη κοινοτική χρηματοδότηση για τη σύστασή τους.
Στα hot spots θα γίνεται καταγραφή, ταυτοποίηση και λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων όλων των εισελθόντων, θα πιστοποιούνται οι πρόσφυγες πολέμου που εν συνεχεία βάσει της άλλης σημαντικής απόφασης της άτυπης Συνόδου Κορυφής θα μπορούν να προωθούνται από τις χώρες εισόδου στις άλλες χώρες-μέλη που συμμετέχουν στην ανακατανομή, αρχικά 50.400 προσφύγων.
Για όσους δεν τεκμαίρεται ανάγκη διεθνούς προστασίας (ανήκουν δηλαδή στους οικονομικούς μετανάστες) ισχύουν τα προβλεπόμενα από το Δουβλίνο ΙΙ, δηλαδή η πολιτική επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους που βαρύνει τη χώρα εισόδου (στην οποία και θα επαναπροωθούνται από όποια άλλη χώρα-μέλος τούς εντοπίσει να έχουν παρανόμως εισέλθει στα εδάφη της). Οι 28 θα βοηθήσουν -κατά τη δέσμευση της Συνόδου- την Ελλάδα όπως και την Ιταλία να δημιουργήσουν τα κέντρα αυτά, ενώ στη λειτουργία τους θα συνδράμουν η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου EASO, η Europol και η Frontex, που θα ενισχυθεί για να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων.
Καταφύγιο για τους αλλοδαπούς το τάε κβον ντο
Ανοιχτό και το Σαββατοκύριακο θα είναι τελικά για τους πρόσφυγες το γήπεδο του τάε κβον ντο, στο Φάληρο, καθώς η ΕΜΥ προβλέπει επιστροφή της κακοκαιρίας στην Αττική τα επόμενα 24ωρα. Μετά τη χθεσινή βελτίωση του καιρού, δεκάδες πρόσφυγες μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν από τον χώρο. Ωστόσο, οι βροχές που αναμένεται να «χτυπήσουν» το Λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα οδηγήσουν στο γήπεδο αρκετές οικογένειες Σύρων και Αφγανών, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε πάρκα και πλατείες της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου. Το καταμαράν «Terra Jet» μετέφερε χθες 1.742 άτομα από τη Μυτιλήνη, που επιβιβάστηκαν στους συρμούς του ΗΣΑΠ και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας, στην Ομόνοια και στον καταυλισμό του Ελαιώνα. Σύμφωνα με το Λιμενικό, άλλοι 268 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Λέσβου, της Σάμου, της Κω και του Φαρμακονησίου.
Η Αστυνομία ελέγχει τις ροές από την Τουρκία
Το σχόλιο αξιωματικού
Οσους προκρίνουν τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης επανέφερε στην τάξη η επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγιώτη.
Σε δηλώσεις της, η ανώτατη αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη διευθέτηση της οξυμένης κρίσης, επεσήμανε ότι «η κατάσταση στο Μεταναστευτικό είναι ελεγχόμενη από την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα» εκτιμώντας παράλληλα: «Δεν θα χρειαστεί η συνδρομή του Στρατού, ακόμη και αν αυξηθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων».
3.000 άτομα
Σύμφωνα με την κυρία Τσιριγιώτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη πίεση από την αλματώδη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθημερινά ταυτοποιούνται 3.000 άτομα, όταν η εισροή φτάνει κατά μέσο όρο τα 3.500 με 4.000.
«Μέχρι σήμερα, ο Ελληνικός Στρατός έχει συνεισφέρει τόσο στο συσσίτιο των προσφύγων και των μεταναστών όσο και σε τεχνικά μέσα. Εχει βοηθήσει στο στήσιμο των σκηνών αλλά και όπου αλλού έχει απαιτηθεί. Το αν θα χρησιμοποιηθεί στα εξωτερικά σύνορα ή οπουδήποτε αλλού στο εσωτερικό της χώρας είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση, που πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει, γιατί δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε. Η κυρία Τσιριγιώτη αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά, με κυριότερη την έλλειψη χώρων υποδοχής.


