Τσίπρας: Αυτή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τόνισε οτι “αυτή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση” και επισήμανε οτι “στόχος μας εντός του Νοεμβρίου να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και στο τέλος του έτους να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η Βουλή παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα είναι η Βουλή που θα φέρει την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας” τόνισε και συμπλήρωσε ότι “πρώτος μας στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος”.

Παράλληλα, υπογράμμισε οτι “έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας και με τις κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στόχος μέσα στο 2017 να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές”.

Στην συνέχεια, σχολίασε την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως “το 2014 έγινε μία δήθεν προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, για να στηριχθεί η προπαγάνδα του success story και με επικοινωνιακούς όρους να προωθηθεί ότι η δήθεν αντίληψη ότι “βγαίνουμε από το μνημόνιο”.

Και ύστερα πήγε ο κ. Χαρδούβελης στην κυρία Λαγκάρντ και έκοψε κάθε συζήτηση, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνισμούς”.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως “αυτό που γεννά την πολιτική αστάθεια δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις στη Βουλή, αλλά η κοινωνική ένταση που προκαλείται από την κοινωνική αδικία. Και αυτή είναι η βασική διαφορά μας”.

“Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε τα περί success story και να πάμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Πρώτο μας μέλημα ήταν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αναδείξουμε πως στη χώρα μας προκλήθηκε κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων.

Η πρώτη μας πρωτοβουλία ήταν ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις”, υποστήριξε.

Στην συνέχεια, έκανε λόγο για ανερμάτιστες και αντικρουόμενες τακτικές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

“Ακυρώσατε όλη σας την τακτική και την στρατηγική της προεκλογικής περιόδου. Βασική σας στρατηγική στόχευση ήταν η γραμμή της συνεννόησης και του μεγάλου συνασπισμού.

Σε μία μέρα τα ξεχάσατε όλα αυτά και έρχεστε εδώ για να μας πείτε πως κατά βάθος είσαστε αντιμνημονιακοί και τόσα χρόνια νομίζατε πως κάνατε λάθος. Ούτε τότε θέλατε συνεργασία με εμάς, ούτε τώρα πιστεύετε αυτά που λέτε”.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε οτι περίμενε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική.

“Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα”, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για “ρεσιτάλ υποκρισίας” από τους ίδιους ανθρώπους “που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους”.

“Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο.

Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα”, σχολίασε ο Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη ΝΔ ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η επιστροφή στην εξουσία, ενώ προέβλεψε ότι αυτό δεν θα συμβεί ούτε την επόμενη τετραετία.

Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσα νέα μέτρα θα χρειαζόταν να λάβει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο εκ νέου για “σχέδιο αριστερής παρένθεσης” που δεν υλοποιήθηκε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα στο ασφαλιστικό, τόνισε πως “όλα αυτά που λέτε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους τώρα, γιατί δεν τα λέγατε όλα αυτά όταν διαπραγματευόμασταν και καταθέταμε προτάσεις για αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους; Είναι προφανές ότι θέλατε να αποτύχουμε στη διαπραγμάτευση”.

“Πράγματι βάζουμε τα χέρια μας στη φωτιά για να βγάλουμε τα κάστανα” είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Για αυτό είμαστε περήφανοι, γιατί δεν καθόμαστε σε μία γωνία να καταγγέλλουμε αλλά αγωνιζόμαστε. Τα δικά σας κάστανα βγάζουμε από τη φωτιά. Αλλά να σταματήσετε την ανοησία ότι φεσώσαμε 90 δισ ευρώ την οικονομία.

Και αυτό γιατί η συμφωνία με τους δανειστές, τα 50 δισ. ευρώ αφορούν την αναδιάρθρωση χρέους με πολύ καλύτερα επιτόκια. Μία διαδικασία που αποτελεί ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους.

Άρα εδώ έχουμε μείωση του χρέους και ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών”.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξαπέλυσε επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας οτι “είναι δυνατόν να λέτε ότι την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης την δημιούργησαν τα capital controls;

Δεν γνωρίζατε ότι είχατε ήδη ανακεφαλαιοποιήσει με 40 δισ. ευρώ τις τράπεζες και δεν έφτασαν για να καλύψετε τα κόκκινα δάνεια;

Τα capital controls φταίνει ή μήπως η εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας ποιυ διέλυσε τα εισοδήματα και το PSI που δημιούργησε τα κενά στις τράπεζες και διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα;”.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε “να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας”, καλώντας την παράλληλα “αυτό το προεκλογικό πυροτέχνημα να σταματήσει”.

“Και ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να καταλάβει ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν ισχύουν”, τόνισε ο Τσίπρας.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, είπε ότι έχει πρόβλημα βιωσιμότητας και “σας ζήτησα να μην κάνουμε μικροκομματική αντιπαράθεση σε αυτό το θέμα, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Και μας λέτε ότι εμείς που κυβερνήσαμε επτά μήνες καταστρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα;”.

Ο Τσίπρας επανέλαβε ότι η δική του κυβέρνηση κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους και επικαλέστηκε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι αναγνώρισε πως πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει.

“Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας” σημείωσε ο Τσίπρας, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί οι “αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις” δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμπόρευση, όπως είπε.

“Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας” υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της.

Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης”.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, ασκώντας κριτική στη ΝΔ. “Δεν άκουσα τίποτα για αυτό από τη Νέα Δημοκρατία. Τα ΜΜΕ τόσο καιρό δεν κράτησαν θετική στάση απέναντι στην κυβέρνησή μας”.

“Κάποιοι προεξοφλούσαν πως μετά το δημοψήφισμα θα παρέδιδα το Μέγαρο Μαξίμου” συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε:

“Αλλά σε όλο αυτό το διάστημα που είμαι Πρωθυπουργός δεν σήκωσα το τηλέφωνο για να παραπονεθώ σε κανέναν εκδότη, σε κανέναν μεγαλοπαράγοντα. Για αυτό κερδίσαμε στις εκλογές, γιατί δεν μας είχε κανένας στο τσεπάκι του.

Για αυτό καλώ την αντιπολίτευση να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να μην ανησυχεί ο κ. Θεοδωράκης, σε 10 ημέρες αυτό θα έρθει στη Βουλή και δεν θα μας κατηγορεί κανένας ότι δεν το φέρνουμε γιατί εκβιάζουμε”.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, χαρακτήρισε άδικη την κριτική περί υποβάθμισής της.

“Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων”, εξήγησε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς.

“Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία.

Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Έχουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή” συνέχισε ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι “θα περάσουμε γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα κλείσουμε τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του χρέους και θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα ριζικά”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκάνδαλο 150.000.000 € πίσω από το μπλακάουτ

Οι συζητήσεις και η υποταγή στον Μακρόν για το νέο σύστημα ασφαλείας στα αεροδρόμια, οι απευθείας αναθέσεις, το διπλάσιο τίμημα από τις διεθνείς τιμές...

Σημεία και τέρατα στους διαγωνισμούς της ΥΠΑ

Η Ενωση Ελεγκτών είχε χτυπήσει «καμπανάκι» λίγες εβδομάδες πριν από τον διεθνή διασυρμό για το χάος στις αεροπορικές πτήσεις Η πολιτική ηγεσία είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως....

Ποιοι… φλερτάρουν με το «κόμμα Καρυστιανού»

Οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του νέου σχηματισμού Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μετασεισμοί...

Παλιές ταυτότητες: Μέχρι πότε ισχύουν και τι πρέπει να κάνετε για ταξίδια στο...

Η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών δελτίων ταυτότητας με τις νέες, σύγχρονες αστυνομικές ταυτότητες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με χιλιάδες πολίτες να προγραμματίζουν εδώ και...

Μία ανάρτηση «τρέλανε» 26.000.000 Τούρκους!

Πώς μια εικόνα Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Ερντογάν προκάλεσε μαζικές απειλές, λογοκρισία και αποκάλυψε τον φόβο πίσω από την οργή Οταν το πρωί ξύπνησα και διάβασα...

Αποκάλυψη της εφημερίδας “Ελευθερία” για τα Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ρωτά για τις...

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζητά στοιχεία για τις εκταφές και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τα θύματα των Τεμπών όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ελευθερία”.Παράλληλα...

Καρφώθηκε ο Άδωνις στο Twitter; Σάλος με τρολ λογαριασμό που φέρεται να ανήκει...

Πονοκέφαλο στον Υπουργό προκαλεί από εχθές ένας λογαριασμός το Twitter, ο οποίος εμφανίστηκε να απαντά σε πρώτο ενικό πρόσωπο σε θέμα που αφορούσε προσωπικά...

Η πιο μεγάλη αλήθεια που δεν αντέχει ο κ. Μητσοτάκης

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι οι ίδιες οι κινητοποιήσεις. Το πιο σοβαρό είναι η αδυναμία του κυβερνητικού επιτελείου να διαβάσει το συνολικό μήνυμα....

Η «Τετραλογία» του Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο

Ο Δημήτρης Μαραμής θα δώσει μία μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20.30 υπό τον τίτλο «Τετραλογία», επιλέγοντας τις σημαντικότερες...

Αποφασίστε, παιδιά: Την Καρυστιανού την προωθεί το σύστημα ή την προωθεί ο Κυριάκος;

➜ Φίλε Δημήτρη Καμπουράκη, έχω ένα ερώτημα: Οταν έγραψε ο όμιλός μας ρεπορτάζ για το κόμμα Καρυστιανού παραμονές των Χριστουγέννων, εσύ και ακόμα ένας...





spot_img

Ροή ειδήσεων


spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ