Καταργείται η προκαταβολή για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

Την κατάργηση της προκαταβολής στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τις περικοπές κατά 50% στο τελικό ποσό που θα διατεθεί φέτος.

Δηλαδή, οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα στο επίδομα, θα πρέπει πρώτα να αγοράσουν το πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθούν. Η κατάργηση της προκαταβολής εξετάζεται για δύο λόγους:

1. Για να μετατεθεί το 2016 ολόκληρη η δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή τα 105.000.000 ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Για να περιορίσει το φαινόμενο καταναλωτές να «τσεπώνουν» την προκαταβολή αλλά να μην αγοράζουν ποτέ πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να τους κυνηγά εκ των υστέρων.

Η απόφαση φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο και για ακόμη έναν λόγο: το Δημόσιο δεν έχει να πληρώσει ακόμη το επίδομα θέρμανσης.

Ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια που ετοίμασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Η κυρίαρχη πρόταση είναι το εισοδηματικό κριτήριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ, δηλαδή να ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι. Η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα