Ετοιμάζονται οι τελικές παρεμβάσεις που θα παρουσιαστούν στο νομοσχέδιο, 6% οι μειώσεις για τα ποσά πάνω από 168 €
«Λαιμητόμο» για περίπου 400.000 συνταξιούχους που προέρχονται από 15 Ταμεία τα οποία χορηγούν επικουρικές συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσει περικοπές που θα κυμανθούν στα επίπεδα του 6%.
Το όριο που έχει τεθεί είναι ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων, ο οποίος είναι τα 168 ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις σε συντάξεις κάτω από αυτά.
Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν τις τελικές παρεμβάσεις που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο νομοσχέδιο και εστιάζουν, αναφορικά με το σκέλος της επικουρικής ασφάλισης, σε στοχευμένες περικοπές, παράλληλα με μια μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Θα χτυπηθεί το 35%
Στο σκέλος των περικοπών, υπολογίζεται ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά περίπου το 35% του συνόλου των συνταξιούχων που βρίσκονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Δημόσιο και από πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και από τον κλάδο των τραπεζών.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα καταστεί δυνατό να εξοικονομηθούν έως 300.000.000 ευρώ.
Τα Ταμεία που δίνουν επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο και έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, είναι τα εξής:
- ΤΕΑΠΕΤΕ (εργαζόμενοι πρώην Εμπορικής Τράπεζας): 522 ευρώ.
- ΕΛΕΜ (μηχανικοί): 385 ευρώ.
- ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτικοί πράκτορες): 360 ευρώ.
- ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ (εργαζόμενοι πρώην ΕΤΒΑ): 345 ευρώ.
- ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ (εργαζόμενοι ΕΡΤ και τουρισμού): 311 ευρώ.
- ΤΕΑΠ ΔΕΗ (εργαζόμενοι ΔΕΗ): 243 ευρώ.
- ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση): 236 ευρώ.
- ΤΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι): 230 ευρώ.
- ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί Υπάλληλοι): 225 ευρώ.
- ΤΕΑΕΙΓΕ (ρκπαιδευτικοί ιδιωτικής εκπαίδευσης): 224 ευρώ.
- ΤΕΑΠ ΟΤΕ (εργαζόμενοι ΟΤΕ): 197 ευρώ.
- ΤΕΑΠΟΖΟ (οινοποιία – ζυθοποιία): 195 ευρώ.
- ΤΕΑΔΥ – ΚΥ (δημόσιοι υπάλληλοι): 177 ευρώ.
- ΤΕΑΧ (χημικοί): 177 ευρώ.
- ΤΣΕΑΠΓΣΟ (εργαζόμενοι ΗΣΑΠ): 176 ευρώ.
Αλλα 250.000.000 ευρώ αναμένεται να προκύψουν ως έσοδο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι πιθανό να κυμαίνεται στο 0,5% για εργοδότες και σε ίδιο ποσοστό για εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέλθουν από το 3+3% στο 3,5% για εργοδότες και στο 3,5% για εργαζομένους οι εισφορές που θα αποδίδονται υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
Το ΕΤΕΑ εκτιμά ότι μπορεί να καταφέρει να εισπράξει τουλάχιστον άλλα 50.000.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, από οφειλές προς αυτό, που έχουν δημιουργήσει άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο 1 δισ. ευρώ.


