Η ΓΣΕΕ δεν ξέρει ότι το επίδομα γάμου έχει… καταργηθεί

Επισημαίνει (σωστά) ότι λήγει σύντομα η ισχύς των συμβάσεων που όμως δεν εφαρμόζονται 

Το επίδομα γάμου κινδυνεύουν να χάσουν όσοι ακόμα το λαμβάνουν, αν δεν υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στο τέλος του μήνα! Η ΓΣΕΕ, η οποία ως συνδικαλιστικό όργανο δεν κατάφερε να προστατεύσει τα εργατικά δικαιώματα από τη λαίλαπα του Μνημονίου που σάρωσε συμβάσεις και επιδόματα, προσπαθεί τώρα να διατηρήσει ζωντανό το επίδομα γάμου, που όμως χορηγείται μόνο σε όσους υπόκεινται σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με την αγορά να έχει κατακλυστεί από ατομικές συμβάσεις, το επίδομα αυτό καταργείται στην πράξη, όσο κι αν η συνομοσπονδία επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις για τη διατήρησή του. Παρ’ όλα αυτά αύριο συνεδριάζει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με θέμα την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που ουσιαστικά αφορά κυρίως το επίδομα γάμου. Ο κυριότερος όρος που περιλαμβάνεται πια στην ΕΓΣΣΕ, πέρα από αμιγώς εργασιακά ζητήματα που αφορούν το ωράριο και τις σχέσεις εργασίας, είναι η καταβολή του επιδόματος γάμου στους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% του μισθού.

Ας σημειωθεί ότι η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ έληξε στις 31/12/2015 και στο τέλος του τρέχοντος μήνα λήγει και η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειας.

Περιθώριο

Συνεπώς οι δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενοι, έχουν περιθώριο έως την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου να συμφωνήσουν σε μια νέα ΕΓΣΣΕ. Διαφορετικά η σημερινή σύμβαση θα έχει τυπικά λήξει, χωρίς να έχει αντικατασταθεί με νεότερη. Αρα θα βρίσκεται στον «αέρα» και το επίδομα γάμου.
Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει να επιστρέψει στην ΕΓΣΣΕ και η διαδικασία υπολογισμού των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που τώρα πια έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Παραμένει ακατάσχετο το επίδομα θέρμανσης

Ακέραιο θα πάρουν το «ψαλιδισμένο» σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης όσοι δικαιούχοι έχουν οφειλές προς την Εφορία, καθώς έγινε σαφές ότι δεν υπόκειται σε συμψηφισμούς.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στο σχετικό έγγραφο, που διαβιβάστηκε σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτή, σημειώνεται ότι «στην με αρ. πρωτ. ΠΟΛ.1262/10.12.2015 απόφαση του υπουργού Οικονομικών και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών (ΦΕΚ. 2677Β’/11-12-2015) σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και τον καθορισμό του ύφους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησής του, και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 9 του άρθρου 5 της απόφασης αυτής, ρητά ορίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης δεν απορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Και καταλήγει η απάντηση: «Επομένως, δεν έχει δοθεί καμιά εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να κατάσχεται το επίδομα θέρμανσης από όσους δικαιούχους έχουν οφειλές στο Δημόσιο, αφού η ίδια ως άνω απόφαση του υπουργού και των αναπληρωτών υπουργών, η οποία είναι σε ισχύ, ορίζει ρητά το ακατάσχετο αυτού».

Πληρωμή και με ακίνητο του φόρου κληρονομιάς

Ετοιμο να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα ορίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξοφλούν φόρο κληρονομιάς για ακίνητα όχι με χρήμα, αλλά με τα ίδια τα ακίνητα που κληρονομούν. H εγκύκλιος θα ορίζει προϋποθέσεις και διαδικασίες για την υλοποίηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που είχε περάσει από τη Βουλή το 2014. Σύμφωνα με αυτήν τη διάταξη, οι φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα για τα οποία έχουν αδυναμία εξόφλησης του σχετικού φόρου κληρονομιάς θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο εφόσον εκχωρήσουν το κληρονομούμενο ακίνητο ή κάποιο άλλο ακίνητο που διαθέτουν στο Δημόσιο.

Μάλιστα, στη διάταξη ορίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιστραφεί στον φορολογούμενο τυχόν διαφορά που υπάρχει μεταξύ της αξίας του ακινήτου και του φόρου κληρονομιάς που οφείλει ο τελευταίος. Επίσης, προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η εκχώρηση είναι το ακίνητο να μη βαρύνεται με κάποια αγωγή, εμπράγματο βάρος κ.ά. Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία ορίζει τα εξής: «Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.

Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Επιβεβαιώνεται το μίσος (!) Σόιμπλε για την Ελλάδα

Σε ένα απόρρητο έγγραφο, σταλμένο με e-mail τον Μάιο 2012 από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς την τότε Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα (εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου), καταγράφονται το μίσος του Σόιμπλε για την Ελλάδα και η ολοκληρωτική του αντίληψη. «Εάν οι Ελληνες ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους» αναφέρεται στο κείμενο!

Στο απόρρητο e-mail, που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks (επρόκειτο να αποχαρακτηριστεί το 2027), περιγράφονται οι απόψεις του Σόιμπλε για την ελληνική κρίση και οι πιθανές διέξοδοι.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται τρία σενάρια με βάση τα οποία «δούλευαν» οι τεχνοκράτες του γερμανικού ΥΠΟΙΚ: α) Την εφαρμογή ενός ενισχυμένου σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας, β) την προώθηση σχεδίου για μια ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και γ) την ολοκληρωτική κατάρρευση της χώρας μας.
Σύμφωνα με το κείμενο, ο Σόιμπλε εμφανιζόταν ανήσυχος από τη χαλαρή στάση της Α. Μέρκελ στο θέμα, επικρίνοντάς τη για «καθυστερημένες κινήσεις», αλλά και από τη στάση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση, την οποία χαρακτήριζε «αμφίσημη», καθώς η Ουάσινγκτον υποστήριζε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά μόνο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της…

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img