Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Τη λαϊκή αυτή ρήση φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό τους οι έμποροι, οι οποίοι, κόντρα στην κρίση και τη δραματική πτώση της καταναλωτικής κίνησης, επιμένουν να ανοίγουν καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Κι ενώ το Προσφυγικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το κουαρτέτο πηγαινοέρχεται στη χώρα προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, τρία νέα μαγαζιά ανοίγουν προσεχώς στην Τσιμισκή, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στη Μητροπόλεως, ενώ πολλά ακόμα αναζητούν στέγη, αλλά δεν βρίσκουν.
Μάλιστα, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που ανοίγουν ή ενδιαφέρονται να ανοίξουν στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι ντόπιες. Ετσι, η Toi & Moi στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, η Pink Woman στην Τσιμισκή και η oroloi.gr της εταιρίας «Σαββίδης» στη Μητροπόλεως ετοιμάζονται πυρετωδώς για να συστηθούν στο κοινό της πόλης.
«Δεν υπάρχει ξενοίκιαστο μαγαζί ούτε για δείγμα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο μεσίτης της Liaggas Real Estate Παναγιώτης Λιάγγας και προσθέτει ότι όσοι επιλέγουν να τοποθετηθούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο προσβλέπουν σε μια βελτίωση της κατάστασης, κοιτάζοντας πιο μακροπρόθεσμα και επενδύοντας και στην προοπτική του τουρισμού της πόλης, που προδιαγράφεται ευοίωνη. Οσο για το προσεχές διάστημα, οι γιορτές του Πάσχα είναι κοντά και η καταναλωτική κίνηση αναμένεται να «τσιμπήσει» έστω και λίγο, κάτι που αποτελεί δέλεαρ για τους εμπόρους.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τελευταία είναι από επιχειρήσεις γυναικείας ένδυσης και υπόδησης, που είναι οι μόνες που κοντράρουν πια την κυριαρχία των καφέ, τα οποία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στην πόλη.
Μαρία Μαθιοπούλου


